Hyppää sisältöön

Pohjalaiset rekrytoivat innolla työvoimaa ulkomailta

Pohjalaisyritysten kokemukset ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnista pelkästään positiivisia. Yritykset kaipaavat osaajia etenkin työntekijätehtäviin.

Kyselyn mukaan ukomaalaisten rekrytoinnissa keskitytään liikaa asiantuntijoihin työntekijöiden sijaan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kauppakamarin kyselyn mukaan pohjalaisyritykset ovat muuta Suomea innokkaampia rekrytoimaan työntekijöitä ulkomailta.

Kauppakamarin kyselyyn vastanneista pohjalaisyrityksistä 37 prosenttia on jo rekrytoinut ulkomaalaisia työntekijöitä ja 46 prosenttia aikoo rekrytoida myös jatkossa.

Asenteessa on tapahtunut Kauppakamarin mukaan selkeä muutos syksyn aikana. Kun asiaa kysyttiin kauppakamareiden jäseniltä edellisen kerran viime elokuussa, oli suhde toisinpäin.

– Pohjalaisyrityksistä vain 34 prosenttia oli tuolloin aikeissa rekrytoida jatkossa ulkomaalaisia osaajia ja valtakunnallinen osuus oli vastaavasti 38 prosenttia. Pohjalaisyrityksissä näyttää siis tapahtuneen merkittävä muutos ajattelussa, toteaa Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä.

Yritykset kaipaavat osaajia etenkin työntekijätehtäviin

Kauppakamari on huolissaan siitä, että ulkomaalaisten rekrytoinnissa keskitytään liikaa asiantuntijoihin työntekijöiden sijaan, samalla kun Pohjanmaalla, ja myös valtakunnallisesti on pulaa etenkin työntekijöistä.

– Yrityksillä on suuri tarve erilaisten suorittavien töiden ammattilaisille. Myös tähän tarpeeseen pitää pystyä vastaamaan ja lisäämään laajasti työntekijöiden maahanmuuttoa, sanoo Keskuskauppakamarin johtava osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Kauppakamarien kysely tehtiin viime joulukuussa. Kyselyyn vastasi 95 Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystä, kaikkiaan vastaajia oli valtakunnallisesti 1184. Vastauksia kertyi laajasti eri toimialoilta ja kaiken kokoisista yrityksistä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)