Laituriin törmännyt Viking Linen laiva on kuukauden poissa liikenteestä – video näyttää Gabriellan hitaan, mutta keulaa vaurioittaneen onnettomuuden

Törmäyksen aiheuttaneen sähkökatkon syytä tutkitaan parhaillaan. Viking Line vakuuttaa, että aluksella matkustaminen on jatkossakin turvallista.

Viking Gabriella matkustajalaiva törmänneenä laituriin.
Viking Linen matkustajalaiva M/S Gabriella törmäsi laituriin Allas Sea Poolin edustalla Helsingissä 12. tammikuuta 2022. Törmäys tapahtui laivan sähkökatkon takia.

Eilen keskiviikkona Helsingissä laituriin törmännyt Viking Linen Gabriella on poissa liikenteestä reilun kuukauden ajan. Tukholmaan lähdössä ollut laiva törmäsi eilen lähdön yhteydessä Katajanokalla laiturirakenteeseen.

Törmäys näkyy jutun alussa olevalla videolla. Videolla laiva näyttää lipuvan hitaasti eteenpäin, mutta voimakkaat äänet paljastavat laivan raapivan voimalla laituria. Video on alun perin julkaistu Instagramissa @salvage_and_wreck (siirryt toiseen palveluun) -tilillä, jossa on kuvia laivaonnettomuuksista eri puolilta maailmaa.

Kukaan ei loukkaantunut törmäyksessä, jonka aiheutti sähkökatko. Sen syytä tutkitaan parhaillaan.

– Pienen nopeuden takia ei ollut suuren onnettomuuden vaaraa. Vettä oli koko ajan laivan pohjan alla, toteaa Traficomin merenkulun valvonnan päällikö Aleksi Uttula.

Tukholmaan oli lähdössä noin 200 matkustajaa. Gabriellan keula vaurioitui törmäyksessä.

– Arvioimme, että korjaustöissä menisi hiihtolomaan asti. Laiva palaisi liikenteeseen 17. päivä helmikuuta, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Tiedotusjohtajan mukaan syynä korjauksen kestoon on se, että varaosien tilaaminen ja saaminen kestää.

Matkustajia on ollut pandemian takia tavallista vähemmän, joten laivayhtiö miettii vielä, tuodaanko reitille korvaavaa laivaa korjaustöiden ajaksi.

– Meillä oli eilen parisataa matkustajaa laivalla. Jos sama tilanne olisi tapahtunut kaksi vuotta sitten ennen pandemiaa, niin laivalla olisi ollut yli tuhat matkustajaa. Rajoitusten takia kysyntä on nyt pienempää. Toisaalta meillä on myös rahtipuoli.

Matkustajia laivaan mahtuu enimmillään 2 400.

Laivalla on ollut aiemminkin sähkökatko

Gabriellalla on ennenkin ollut ongelmia sähköjen kanssa. Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) heinäkuussa 2021, että Gabriella pimeni yllättäen keskellä yötä, ja matkustajat hämmentyivät. He kertoivat tuolloin, että moottorit käynnistyivät uudelleen pienen odottelun jälkeen.

Viking Linen tiedotusjohtajan Boijer-Svahnströmin mukaan alustavia arvioita eilisen katkon syystä on, mutta hän ei halua spekuloida asialla ennen kuin vian syy varmistuu.

Gabriella on nyt 30-vuotias. Se aloitti liikennöinnin vuonna 1992.

– Laiva ei ole tullut käyttöikänsä loppuun. Telakoimme laivojamme säännöllisesti. Viranomaiset järjestävät säännölliset auditoinnit jokaiselle laivalle, kertoo Boijer-Svahnström.

Hän korostaa, että Gabriellalla matkustaminen on jatkossa turvallista.

– Me analysoimme tämän tapaturman perinpohjaisesti. Onneksi tällainen onnettomuus on hyvin harvinainen ja otamme siitä opiksi.

Lue myös: