Lakko tuntuu UPM:n paperityöntekijöiden kukkarossa, mutta taistelutahtoa riittää – töihin ei mennä ennen uutta työehtosopimusta

UPM:n paperityöntekijät kokoontuivat lakkorokalle torstaina Lappeenrannassa. Keskustelun keskiössä olivat jumissa olevat työehtosopimusneuvottelut.

Urheiluseura Taipalsaaren Veikot jakoi lakkorokkaa UPM:n työntekijöille Lappeenrannassa torstaina. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Tasainen puheensorina kuuluu Lappeenrannan keskustassa sijaitsevalla aukiolla.

Joukko UPM:n paperityöntekijöitä on kokoontunut höyryvän hernekeittokattilan ympärille lakkorokalle tammikuisena torstaipäivänä.

– Lakkotunnelma on päällä. Aika hyvin porukkaa on paikalla ja juttua tulee, Kaukaan tehtaiden pääluottamusmies Kari Rikkilä kuvailee.

Lakkorokalle kokoontui iso joukko paperityöntekijöitä Lappeenrannassa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Keskustelun keskiössä on UPM:n ja Paperiliiton välinen kiista työehtosopimuksesta.

UPM haluaisi solmia viidelle eri liiketoiminta-alueelle omat työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto olisi valmis tekemään yhden työehtosopimuksen koko alalle.

Kiistaa on myös työehtosopimuksen sisällöstä.

Kodin remonttia ja harrastuksia

Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on kestänyt lähes kaksi viikkoa. Lakkoa on edessä vielä kolme viikkoa, mikäli liitto ja UPM eivät pääse sopuun työehtosopimuksesta.

Lappeenrannan Kaukaalla paperikoneella työskentelevälle Lauri Lehtiselle lakkoaika on ollut työntäyteistä.

– Uuden omakotitalon remppaa. Lakko tuli itselleni hyvää aikaan, mutta kyllä sitä töihinkin voisi lähteä, Lehtinen kertoo.

Lakko tuntuu Lehtisen kukkarossa. Palkkaa kun ei lakkoajalta tule.

Paperiliitto maksaa työtaisteluun osallistuville lakkoavustusta. Avustusta maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Verottaja ottaa lakkoavustuksesta osansa. Käytännössä 100 euron avustuksesta jää lakkolaisen käteen noin 66 euroa päivässä.

– Avustuksella ei päästä työllä saataviin ansioihin, Lehtinen sanoo.

Paperiliitto ja UPM kiistelevät uudesta työehtosopimuksesta. Aihe puhutti myös torstaina hernekeiton äärellä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan Kaukaalla paperitehtaalla pastanvalmistajana työskentelevän Pekka Simolan aika on kulunut nopeasti harrastusten parissa.

– Lakko tuntuu lomalta. Aika on kulunut tosi hyvin. Ei ole ongelmia, Simola sanoo.

Vuodesta 1988 Kaukaalla työskennellyt Simola ei ole omasta taloudellisesta pärjäämisestä huolissaan, vaikka tulotaso laskisi useammaksi viikoksi.

– Velkaisiin ja nuorempiin varmasti vaikuttaa todella paljon. Tällaisiin, jotka ovat pidempään olleet ei niin pahasti vaikuta.

Työtaistelu tuntuu lakkolaisten kukkarossa. Paperiliiton avustuksesta jää käytännössä käteen noin 66 euroa päivässä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lakkolaiset ovat valmiita palaamaan töihin vasta sitten, kun työehtosopimus Paperiliiton ja UPM:n välillä on saatu tehtyä.

– Palataan töihin, kun saadaan samanlainen sopimus kuin muissa metsäyhtiöissä, pääluottamusmies Kari Rikkilä sanoo.

Paperiliiton liittosihteerin Juhani Siiran mukaan edistystä neuvotteluissa ei ole tammikuun aikana tapahtunut UPM:n kanssa.

– Enemmin tai myöhemmin työehtosopimus kuitenkin saadaan tehtyä, Siira sanoo.

Lakossa tuhansia työntekijöitä

Paperiliiton lisäksi UPM:n tehtailla lakkoilevat Sähköliittoon ja toimihenkilöitä edustavaan Ammattiliitto Prohon kuuluvat työntekijät. Lakko alkoi 1. tammikuuta. Lakkoilevat liitot edustavat noin 3 000 UPM:n työntekijää

Sähköliitto ja Paperiliitto ilmoittivat viime viikolla jatkavansa lakkoaan tarvittaessa 5. helmikuuta saakka.

Ammattiliitto Pro päätti olla jatkamatta lakkoa. Liiton jäsenet palaavat töihin tammikuun 22. päivän jälkeen.

– Meidän hallituksemme päätyi pitkän ja perusteellisen keskustelun jälkeen siihen, että Pro ei anna uutta lakkoilmoitusta tässä vaiheessa, vaan meidän tavoitteemme edelleenkin on päästä kahdenvälisiin neuvotteluihin UPM:n johdon kanssa, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi STT:lle viime sunnuntaina.

Paperiliiton ja Sähköliiton lakko UPM:n tehtailla kestää 5. helmikuuta saakka, ellei sitä ennen synny uutta työehtosopimusta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ammattiliitto Pron osalta lakkorivit ovat osittain rakoilleet.

Viime perjantaina kerrottiin, että UPM:n Tervasaaren tehtaalla Valkeakoskella toimihenkilöt eivät lakkoile. Ylen tietojen mukaan kaikki ovat töissä.

Myös esimerkiksi Pietarsaaressa rivit ovat rakoilleet, kun ainakin osa toimihenkilöistä on mennyt töihin.

Aiheesta voi keskustella artikkelin alalaidassa 14. tammikuuta kello 23 asti.