Psykiatrit ovat huolissaan sijoittumisestaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueessa vuoden 2023 alusta

Luonnos uudeksi organisaatioksi on saanut psykiatrian ammattihenkilöstön pohtimaan, katkeaako yhteys lääketieteeseen ja Oulun yliopistollisen sairaalaan, kun psykiatriasta tulisi osa perhe- ja psykososiaalia palveluita.

Psykiatrian kohtalo uudessa hyvinvointikeskuksessa huolestuttaa nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Juha T. Karvosta. Kuva: Janne Veikko Körkkö / Yle

Vuoden 2023 alusta aloittavien hyvinvointialueiden organisaatiota valmistellaan kovaa vauhtia.

Parhaillaan käydään aluevaaleja, ja valitut edustajat aloittavat maaliskuun alussa aluevaltuustoissa tekemään päätöksiä hyvinvointialueilla. Uudet hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta.

Psykiatrian ammattihenkilöstöä on puhuttanut psykiatrian sijoittuminen organisaatioluonnoksessa omana kokonaisuutenaan perhe- ja psykososiaalisten palveluiden alla.

Tämä kummastuttaa nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Juha T. Karvosta. Hänen mukaansa muutos katkaisisi yhteyden Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja lääketieteeseen.

– Organisaatiomuutos veisi psykiatrian pois lääketieteestä. Muutos erottaa meidät OYSista kokonaan omaksi kokonaisuudeksi ja se on mielestämme huolestuttava kehitys, kertoo Karvonen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Ilkka Luoman mukaan muutosta perustellaan potilaan kokonaisvaltaisella hoitopolulla.

– Psykiatrisen hoidon tarpeessa oleva tarvitsee yleensä muitakin sosiaalisia tukipalveluita, kuten esimerkiksi päihdehoitoa tai tukea asumiseen. Siksi psykiatria sijottuisi perhe- ja psykososiaalisten palveluiden alle, kertoo Luoma.

Psykiatriassa pelätään, että kun napanuora lääketieteeseen katkeaa, alan houkuttavuus entisestään heikkenee.

– Meillä on jo nyt puutetta erikoislääkäreistä ja erikoistuvista lääkäreistä. Rekrytointiongelmat kasvavat, kertoo Juha T. Karvonen OYSista.

Osa nuorista voi huonosti, opiskelijat ovat uupuneet ja mielenterveyspalvelut ovat ruuhkautuneet. Mitä tilanteelle pitäisi tehdä? Tule keskustelemaan aiheesta torstaina 13.1. klo 12.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu