Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus hylkäsi Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran vaalia koskevat valitukset

Valituksia oli kaksi, joista toisen teki virkaa hakenut henkilö ja toisen seurakuntalainen. Hallinto-oikeus hylkäsi molemmat valitukset.

Rovaniemen kirkko. Kuva: Mia Sivula / Yle

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran vaali pidettiin keväällä 2020. Vaalissa oli ehdolla kolme ehdokasta, jotka olivat teologian maisteri Hanna Kuusela, teologian maisteri Tuomo Törmänen sekä teologian maisteri Ilari Kinnunen.

Kinnunen sai vaalissa 3 108 ääntä, Törmänen 1 596 ääntä ja Kuusela 1 562 ääntä. Vaalilautakunta vahvisti vaalin tuloksen ja Kinnunen valittiin Rovaniemen seurakunnan kirkkoherraksi. Hän on toimittanut kirkkoherran virkaa määräaikaisella sopimuksella 1. helmikuuta 2021 alkaen. Sopimus laadittiin jatkuvaksi 31. syyskuuta 2022 saakka.

Kaksi valitusta hallinto-oikeuteen kirkkoherran vaalista

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran vaalista tehtiin kaksi valitusta hallinto-oikeuteen. Valituksista toisen teki virkaa hakenut Pentti Tepsa asianosaisasemansa perusteella. Toinen hallinto-oikeuteen valittanut oli seurakunnan jäsen Raimo Laitinen.

Tepsa vetosi valituksessaan muun muassa siihen, että häntä oli syrjitty jo ehdokasvaiheessa iän perusteella, vaikka hän katsoi olleensa yksi ansioituneimmista hakijoista kirkkoherran ja papin työkokemuksellaan.

Laitinen puolestaan vaati kirkkoherran vaalin tuloksen kumoamista ja uuden vaalin järjestämistä päätöksenteossa tapahtuneiden menettelyvirheiden vuoksi. Myös hän vetosi siihen, että valinnassa olisi syrjitty hakijoita, jotka olivat osaavampia ja kokeneempia kuin kirkkoherran virkaan valittu Kinnunen.

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset 10. tammikuuta 2022. Se katsoi, että vaaliehdotuksen valmistelu oli suoritettu asianmukaisesti ja syrjimättömästi. Se katsoi myös, että tuomikapituli on voinut käyttää kokonaisharkintaa ja valita siten vaalisijoille asetetut henkilöt ehdokkaiksi kirkkoherran virkaan.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Valitusluvan hakemiseen on aikaa 30 päivää.

Hallintojohtaja: "Päätös tuo seurakuntaan työrauhan"

Rovaniemen seurakunnan hallintojohtaja Antti Jääskeläinen on hallinto-oikeuden päätökseen tyytyväinen, joskin ensin pitää odottaa, hakeeko joku päätöksestä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

– Jos tämä tulee nyt lainvoimaiseksi, niin kyllähän se tietenkin helpottaa kaikkea työtä. Kirkkoherrakin pääsee tekemään työtään pitkäjänteisemmin, ja kyllä tämä tuo koko seurakuntaan tietynlaista työrauhaa, Jääskeläinen sanoo.

13.1. kello 12:47: Juttuun lisätty hallinto-oikeuden valitusluvan hakuaika sekä hallintojohtaja Antti Jääskeläisen kommentit sekä korjattu Kinnusen määräaikaisen sopimuksen kesto, joka ulottuisi 31.1.2022 sijaan 30.9.2022 saakka.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.