Historialliset aluevaalit käydään tulevana sunnuntaina. Moni puolue kertoo Ylen kyselyssä havitelleensa lähestyviin vaaleihin mahdollisimman monipuolista ehdokaskattausta ja onnistuneensakin siinä, ainakin ikä- ja sukupuolijakauman osalta.
Kuntaliiton raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) eniten ehdokkaita ylipäätään on SDP:llä ja kokoomuksella: molemmilla 15,4 prosenttia kaikista ehdokkaista. Vihreillä ja kristillisdemokraateilla yli puolet ehdokkaista on naisia, kun taas muilla puolueilla on miesenemmistö.
Kaikista ehdokkaista hieman alle puolet, 47 prosenttia, on naisia ja loput miehiä.
Ehdokkaiden keski-ikä on 50,3 vuotta. Nuorimmat ehdokkaat ovat 18-vuotiaita, ja vanhin ehdokas on 90-vuotias.
Aluevaalien äänioikeutetuista 18–29-vuotiaita on 17,1 prosenttia. Samaan ikäluokkaan osuu 7,1 prosenttia ehdokkaista.
65 vuotta täyttäneiden osuus äänioikeutetuista on 28,4 prosenttia, ja saman ikäluokan ehdokkaita on 17,8 prosenttia.
Nuoret kannustavat nuoria äänestämään
Vantaan Tikkuraitilla on tammikuinen talvipäivä. Vaalikontit ja -teltat sekä lähistöllä ohikulkijoille puolueidensa mainoksia jakavat ehdokkaat ja vapaaehtoiset muistuttavat alkavan viikon päätteeksi käytävistä vaaleista.
Vasemmistoliiton ehdokkaan, 23-vuotiaan Funda Demirin hymy ei näy maskin takaa, mutta kuuluu äänestä ja välittyy silmistä.
– Hei! Muistathan äänestää aluevaaleissa. Hyvää päivänjatkoa!
Iso osa ohikulkijoista kertoo äänestäneensä aluevaaleissa ennakkoon.
Demiri valittiin Vantaan kaupungin varavaltuutetuksi vuoden 2017 kuntavaaleissa ja nousi valtuuston varsinaiseksi jäseneksi viime vuonna.
Hän lähti sekä kunta- että aluevaaleihin ehdolle täsmälleen samasta syystä.
– Päätöksenteossa ei ole hirveästi nuoria eikä varsinkaan etnisen taustan omaavia nuoria. Me tarvitsemme lisää nuoria sekä ehdolle että äänestämään.
Samaa mieltä on kokoomuksen 19-vuotias ehdokas Matilda Hoviniemi.
– Sehän on demokratian päätavoite, että meidän päättävät elimemme näyttävät mahdollisimman paljon siltä kuin äänestäjätkin. Se ei toteudu, jos ehdokkaana on vain tietynlaisia ehdokkaita.
Funda Demirin vanhemmat ja isosisko saapuivat Suomeen pakolaisina Kosovosta vuonna 1992. Ikä ja tausta ovat herättäneet myös negatiivista huomiota, mutta Demiri ei anna sen häiritä.
– Toki välillä tulee vihaviestejä, koska olen nuori ja minulla on etninen tausta. Mutta vihaviestit eivät minua pysäytä.
Osa järjestöistä listaa "omat" ehdokkaansa
Yle kysyi puolueilta, miten moninaisia aluevaalien ehdokaslistat ovat ja ovatko ne kuin kansa pienoiskoossa. Ehdokkaiden moninaisuuden tarkastelu muun kuin iän tai sukupuolen perusteella on huomattavasti hankalampaa.
Neljä aluevaaleissa prosentuaalisesti eniten ehdokkaita asettanutta puoluetta – SDP, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta – ilmoittaa havitelleensa ehdokkaikseen mahdollisimman monenlaisia ihmisiä.
Puolueet eivät kuitenkaan pidä kirjaa esimerkiksi ehdokkaiden terveydentilasta, etnisyydestä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
Sen sijaan Invalidiliitto listaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) jäsenensä, jotka ovat vaaleissa ehdolla.
Samoin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Seta on aiemmin koonnut listat sekä kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) että eduskuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) ehdolla olleista, järjestön tavoitteisiin sitoutuneista ehdokkaista.
Aluevaaleissa valitaan valtuustot Suomeen ensi vuodenvaihteessa perustettaville hyvinvointialueille, jotka vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.
Helsinki on vaalien ulkopuolella.
Lue seuraavaksi: