Hyppää sisältöön

Pakolaisvanhempien 23-vuotias tytär lähti politiikkaan, koska hänen kaltaisiaan ei ole siellä tarpeeksi: "Vihaviestit eivät minua pysäytä"

Yle kysyi puolueilta, miten moninaisia niiden ehdokaslistat aluevaaleissa ovat ja ovatko ehdokkaat kuin kansa pienoiskoossa. Äänioikeutettuihin verrattuna aliedustettuina ovat esimerkiksi alle 30-vuotiaat.

Funda Demiri lähti ehdolle aluevaaleihin, koska ehdokkaiden joukossa on hänen mielestään liian vähän etnisen taustan omaavia nuoria. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Historialliset aluevaalit käydään tulevana sunnuntaina. Moni puolue kertoo Ylen kyselyssä havitelleensa lähestyviin vaaleihin mahdollisimman monipuolista ehdokaskattausta ja onnistuneensakin siinä, ainakin ikä- ja sukupuolijakauman osalta.

Kuntaliiton raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) eniten ehdokkaita ylipäätään on SDP:llä ja kokoomuksella: molemmilla 15,4 prosenttia kaikista ehdokkaista. Vihreillä ja kristillisdemokraateilla yli puolet ehdokkaista on naisia, kun taas muilla puolueilla on miesenemmistö.

Kaikista ehdokkaista hieman alle puolet, 47 prosenttia, on naisia ja loput miehiä.

Ehdokkaiden keski-ikä on 50,3 vuotta. Nuorimmat ehdokkaat ovat 18-vuotiaita, ja vanhin ehdokas on 90-vuotias.

Aluevaalien äänioikeutetuista 18–29-vuotiaita on 17,1 prosenttia. Samaan ikäluokkaan osuu 7,1 prosenttia ehdokkaista.

65 vuotta täyttäneiden osuus äänioikeutetuista on 28,4 prosenttia, ja saman ikäluokan ehdokkaita on 17,8 prosenttia.

Nuoret kannustavat nuoria äänestämään

Vantaan Tikkuraitilla on tammikuinen talvipäivä. Vaalikontit ja -teltat sekä lähistöllä ohikulkijoille puolueidensa mainoksia jakavat ehdokkaat ja vapaaehtoiset muistuttavat alkavan viikon päätteeksi käytävistä vaaleista.

Vasemmistoliiton ehdokkaan, 23-vuotiaan Funda Demirin hymy ei näy maskin takaa, mutta kuuluu äänestä ja välittyy silmistä.

– Hei! Muistathan äänestää aluevaaleissa. Hyvää päivänjatkoa!

Iso osa ohikulkijoista kertoo äänestäneensä aluevaaleissa ennakkoon.

Kokoomuslainen Matilda Hoviniemi ja vasemmiston Funda Demiri kannustavat nuoria äänestäjiä vaaliuurnille. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Demiri valittiin Vantaan kaupungin varavaltuutetuksi vuoden 2017 kuntavaaleissa ja nousi valtuuston varsinaiseksi jäseneksi viime vuonna.

Hän lähti sekä kunta- että aluevaaleihin ehdolle täsmälleen samasta syystä.

– Päätöksenteossa ei ole hirveästi nuoria eikä varsinkaan etnisen taustan omaavia nuoria. Me tarvitsemme lisää nuoria sekä ehdolle että äänestämään.

Samaa mieltä on kokoomuksen 19-vuotias ehdokas Matilda Hoviniemi.

– Sehän on demokratian päätavoite, että meidän päättävät elimemme näyttävät mahdollisimman paljon siltä kuin äänestäjätkin. Se ei toteudu, jos ehdokkaana on vain tietynlaisia ehdokkaita.

Matilda Hoviniemi lähti nuorisovaltuustoon 15-vuotiaana. Nyt hän on ehdolla sunnuntaina käytävissä aluevaaleissa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Funda Demirin vanhemmat ja isosisko saapuivat Suomeen pakolaisina Kosovosta vuonna 1992. Ikä ja tausta ovat herättäneet myös negatiivista huomiota, mutta Demiri ei anna sen häiritä.

– Toki välillä tulee vihaviestejä, koska olen nuori ja minulla on etninen tausta. Mutta vihaviestit eivät minua pysäytä.

Osa järjestöistä listaa "omat" ehdokkaansa

Yle kysyi puolueilta, miten moninaisia aluevaalien ehdokaslistat ovat ja ovatko ne kuin kansa pienoiskoossa. Ehdokkaiden moninaisuuden tarkastelu muun kuin iän tai sukupuolen perusteella on huomattavasti hankalampaa.

Neljä aluevaaleissa prosentuaalisesti eniten ehdokkaita asettanutta puoluetta – SDP, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta – ilmoittaa havitelleensa ehdokkaikseen mahdollisimman monenlaisia ihmisiä.

SDP:llä ja kokoomuksella on prosentuaalisesti eniten ehdokkaita aluevaaleissa: molemmilla runsaat 15 prosenttia kaikista ehdokkaista. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Puolueet eivät kuitenkaan pidä kirjaa esimerkiksi ehdokkaiden terveydentilasta, etnisyydestä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Sen sijaan Invalidiliitto listaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) jäsenensä, jotka ovat vaaleissa ehdolla.

Samoin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Seta on aiemmin koonnut listat sekä kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) että eduskuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) ehdolla olleista, järjestön tavoitteisiin sitoutuneista ehdokkaista.

Aluevaaleissa valitaan valtuustot Suomeen ensi vuodenvaihteessa perustettaville hyvinvointialueille, jotka vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Helsinki on vaalien ulkopuolella.

Lue seuraavaksi: