Hyppää sisältöön

Kilpailevat pormestarit, miten käy julkkisten, keskittyykö valta? Näihin 10 asiaan Pirkanmaan vaalituloksessa kannattaa kiinnittää huomiota

Sunnuntaina selviää ketkä päättävät Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastuslaitoksen toiminnasta. Keräsimme tärpit vaalitulosten tarkasteluun.

Pirkanmaallakin aluevaltuusto päättää pelastuslaitoksen rahoista. Kuva joulukuun 2021 alusta, kun Tampereen keskustassa syttyi tulipalo viemärityömaalla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.

Sunnuntaina valittavat aluevaltuutetut päättävät muun muassa siitä, missä on terveysasemia, kuinka paljon rahaa on paloasemille ja minkä verran panostetaan lastensuojeluun. Pirkanmaalle valittava aluevaltuusto päättää siis maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastuspalvelusta.

Koko budjetti on noin 1,7 miljardia euroa. Palveluiden käyttäjiä, eli pirkanmaalaisia oli vuoden 2021 elokuussa 526 190.

1. Kenen äänillä valtuutetut pääsevät päättäjiksi?

Monilla pienillä paikkakunnilla on äänestetty isoja innokkaammin ennakkoon. Pirkanmaalla esimeriksi Kuhmoisissa äänestettiin aktiivisesti. Samaan aikaan tamperelaisia on miltei puolet pirkanmaalaisista. Entä intoutuvatko esimerkiksi nuoret äänestämään vai kasvaako heidän osuutensa nukkuvien puolueessa?

2. Kuinka korkealle äänestysprosentti nousee?

Ylen teettämän kyselyn perusteella alle puolet äänioikeutetuista äänestää aivan varmasti, noin kolmannes melko varmasti. Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borg muistuttaa Ylen jutussa, että yleensä äänestysprosentti jää kyselyitä alhaisemmaksi.

Pirkanmaalla äänensä antoi ennakkoon noin 29 prosenttia äänioikeutetuista. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä oli vilkas ja nosti lukemia merkittävästi. Antaako se merkkiä korkeasta äänestyshalukkuudesta?

Äänestysaktiivisuutta on hankala ennakoida, koska aluevaalit järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Viimeisimmissä vaaleissa, eli kuntavaaleissa Pirkanmaan äänestysprosentti oli 56,8.

3. Nouseeko valtuustoon paljon naisia? Käyttävätkö valtaa vanhemmat vai nuoremmat?

Onko valtuustossa paljon samankaltaisia päättäjiä vai edustaako se kattavasti erilaisia pirkanmaalaisia?

– Päättävätkö sote-asioistamme tulevaisuudessa keski-ikäiset, valkoiset ja hyvin toimeentulevat keskiluokkaiset ihmiset? Vai onko joukossa nuoria, eläkeläisiä tai esimerkiksi vieraskielisiä, pohtii sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen.

4. Kahmivatko tamperelaiset ehdokkaat leijonaosan päätäntävallasta?

Moni äänestäjä on Ylen Pirkanmaan vaaliteltassa painottanut paikallisen oman ehdokkaan äänestämistä, jotta omat lähipalvelut pysyisivät kunnossa. Osa on taas sitä mieltä, että valitut valtuutetut osaavat pitää huolen koko maakunnan eduista. Ylen kyselyn mukaan aluevaaleissa äänestetään mieluummin oman kunnan ehdokasta kuin puoluetta.

Jos äänet jakautuisivat kuten viimeisimmissä kuntavaaleissa, veisivät tamperelaiset ehdokkaat 57 paikkaa 79 paikasta, eli noin kolme neljäsosaa. Pirkanmaan 23 kunnasta vain 10 saisi oman valtuutetun. Tosin esimerkiksi Kangasala, Orivesi ja Parkano vain yhden. Koko laskelman löydät täältä.

5. Kuinka monta sote-ammattilaista menee läpi?

Puolueet luottavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten vetovoimaan, sillä ehdokaslistoilla iso osa mainostaa alan koulutusta tai kokemusta. Ovatko äänestäjät samaa mieltä?

6. Kilpailevat pormestarit, kumpi voittaa?

Tampereella jo toista kertaa pormestarina vaikuttava Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja ex-pormestari Lauri Lyly (sd.) ovat molemmat ehdolla aluevaltuustoon.

Lylyn taustalla vaikuttaa myös pitkä ura ammattiyhdistysten johdossa. Hän sai vuoden 2021 kuntavaaleissa 2 495 ääntä ja Ikonen 5 078. Aluevaaleissa tosin koko maakunnan asukkaat saavat äänestää.

7. Pääsevätkö kansanedustajaehdokkaat läpi heittämällä?

Osa ehdokkaista on jo valmiiksi politiikassa mukana. Osa on kuntansa valtuutettu, mutta mukana on myös kansanedustajia. Tai molemmissa rooleissa jo vaikuttavia. Riittääkö aika perusteelliseen päätöksentekoon?

Pirkanmaan kansanedustajista kahdeksan on ehdolla: Ilmari Nurminen (sd.),Jari Kinnunen (kok.), Sofia Vikman (kok.),Veijo Niemi (ps.), Veikko Vallin (ps.), Iiris Suomela (vihr.), Sari Tanus (kd.), ja Anna Kontula (vas.).

8. Miten käy muille julkisuudesta tutuille?

Kokoomuksesta aluevaltuustoon pyrkivät jääkiekkomaailmasta tuttu kaupunginvaltuutettu Kalervo Kummola, osalle 1980-luvun jumppaohjelmista tuttu liikunta-alan yrittäjä Anne Sällylä, Sastamalan Tyrvään koulun kurirehtorinakin tunnettu Jari Andersson,ja kaupunginvaltuutettu sekä maaherranakin vaikuttanut Anneli Taina.

Vihreiltä on ehdolla pesäpallovaikuttaja ja apulaispormestari Matti Helimo sekä puolueen entinen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio. Keskustalla on ehdolla vuoden 2011 tangokuningatar laulaja Mervi Koponen. SDP:n listalta on ehdolla Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi.

9. Viekö kokoomus Pirkanmaan kärkipaikan?

Äänet jakaantuvat puolueiden perusteella. Suurin puolueryhmä tai suurimmat puolueryhmät voivat ryhmäpäätöksillä määrätä valtuuston tahdin. Ylen aluevaalikoneesta selviää esimerkiksi, että vihreiden ja kokoomuksen ehdokkaat ovat muita valmiimpia tinkimään kotikuntansa palveluista koko hyvinvointialueen edun hyväksi.

Kuntavaaleissa maakunnan suosituin puolue oli kokoomus, jonka perässä heti SDP. Aamulehden (siirryt toiseen palveluun)Taloustutkimuksella pari viikkoa ennen aluevaaleja teettämässä mittauksessa SDP ja kokoomus kisaavat Pirkanmaan kärkipaikasta vain murto-osien erolla.

10. Milloin tulokset ovat selvillä, eli milloin kannattaa olla median äärellä?

Ennakkoäänien tulokset selviävät sunnuntaina illalla kello 20. Muissa vaaleissa kaikki äänet on saatu laskettua useimmiten viimeistään puoleenyöhön mennessä.

Tulos tarkistetaan vielä, joten muutoksia voi lähipäivien aikana tulla. Aluevaalilautakunnat vahvistavat lopullisen tuloksen keskiviikkona 26. tammikuuta.

Valtuustot järjestäytyvät jo keväällä, mutta hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korjattu 23.1. kello 19.09 Mustakallio ei enää ole varapuheenjohtaja.

Mitä lisäisit listalle? Keskustelu on auki vaalitulosten julkistamisen yli eli maanantaihin kello 23.00 asti.

Lue lisää: