Hyppää sisältöön

Kirpputorit tukehtuvat tavaran määrään – korona-aikana nurkista siivottuja ylijäämiä kuskataan Viroon

Ihmiset kuljettavat ahkerasti tavaraa kirpputoreille, mutta sitä ei mene kaupaksi samaa tahtia. Forssalainen Hope-kirpputori toimittaa myymättä jäänyttä tavaraa Viroon suunnilleen kerran kuukaudessa.

Hopen myymälänhoitaja Anna-Maija Ylitalo asettaa Marimekon vaatteita riippumaan.
Korona-aikana ihmiset ovat tyhjentäneet kirpputoreille vaatevarastojaan. Forssasta kuskataan myymättä jäänyttä tavaraa Viroon. Siellä osa menee myyntiin ja osa kierrätykseen. Video: Dani Branthin

Kirpparikaupan luonne on muuttunut parin viime vuoden aikana. Monelta kantahämäläiseltä kirpputorilta kerrotaan, että erityisesti nuoret käyvät yhä enemmän kirpparikauppaa netissä. He eivät enää halua lajitella, hinnoitella ja kuskata käytettyjä tavaroitaan kirpputoreille.

Lastenvaatteiden kauppa kirpputoreilla on vähentynyt, sillä äidit lahjoittavat pieniksi käyneitä vaatteita suoraan toisilleen, sukulaisille tai tuttaville. Myös lastenvaatteiden kauppaa käydään enemmän nettikirppiksillä.

Kirpputorille menijä etsii nyt usein merkkivaatetta tai haluaa penkoa löytöjä. Kirpparit täyttyvät, kun ihmiset tyhjentävät komeroitaan korona-ajan huushollausvimman vuoksi.

Tavaraa päätyy runsaasti myyntiin myös joulusiivouksen seurauksena. Forssalaisen Hope-kirpputorin rekit pursuavat vaatteita. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kirpparitavaraa kuskataan Viroon

Forssalaisella Hope-kirpputorilla on tapana toimittaa ylijäävät kirpparitavarat Viroon. Vaatteet ja tekstiilit pakataan parin sadan litran jätesäkkeihin ja astiat banaanilaatikoihin. Sitten ne käydään noutamassa Forssasta Viroon. Tavaraa tulee myyntiin erityisen paljon nyt korona-aikana, kertoo myymälänhoitaja Anna-Maija Ylitalo.

– Ihmiset siivoavat koronan aikana paikkojaan ja nyt tyhjennetään varastoja. Tavarat tulevat sitten kirpputorille, joka ottaa lahjoituksia vastaan.

Tavaroille on säännöllinen kierrätys Hope-kirpputorilla. Virossa osa myydään ja osa kierrätetään.

– Vaatteista otetaan napit sekä vetoketjut irti ja materiaalit käytetään uudelleen. Varmaan osa menee sitten ihan jätteeseen sielläkin, kertoo Ylitalo.

Myyjä Jenna Viberg pakkaa Hopen tekstiilejä Viroon. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kirpputori saa 150-200 litran säkillisestä tekstiilejä 50 senttiä. Yhdestä banaanilaatikollisesta astioita kirppari saa yhden euron. Kun myymälänhoitaja Anna-Maija Ylitalo aloitti työt kirpparilla, häntä suorastaan ahdisti laittaa tavaroita pois.

– Tavaraa ei vielä mennyt Viroon, eli emme saaneet astioita mihinkään. Tätä nykyä olen tyytyväinen, että tavarat menevät jatkokäsittelyyn. Minun ei tarvitse hoitaa niiden hävittämistä.

Tekstiilikierrätykseen ei voi ottaa kaikkea vastaan

Forssalainen kirpputori on toimittanut tekstiilejä myös tekstiilinkierrätykseen Tex Vexiin, joka on osa Forssan kaupungin työllisyyspalvelujen toimintaa. Tekstiilit lajitellaan ja tarkastetaan, ovatko ne myyntikelpoisia.

Osa tarjolle tulevista tekstiileistä on jo sellaista, ettei myöskään Tex Vex mielellään ota sitä vastaan. On vaikea saada materiaalina eteenpäin esimerkiksi vanutäytteistä peittoa, patjaa tai mattoa. Eikä niitä ole tilaa säilyttää, kertoo työvalmentaja Saija Mäkelä.

– Kertakäyttökulttuuri näkyy. Meille tulee paljon vaatteita, jotka ovat käyneet kerran ihmisen päällä ja sitten on ostettu jo seuraava vaate, kertoo Mäkelä.