Joukkoliikenteen kaaos jatkuu Oulussa – satoja peruttuja bussivuoroja ei voida korvata

Oulussa korona haittaa pahoin julkista liikennettä. Kuljettajia on sairaana ja karanteenissa, eikä liikennöintiä voida järjestellä uudelleen, koska sopimukset eivät jousta.

Oulun bussivuoroista peruttiin torstaina kymmenesosa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oulussa perutaan tänäänkin yli 200 joukkoliikenteen bussivuoroa, joka on noin kymmenesosa päivän vuoroista.

Eilen Oulun joukkoliikenteen vuoroista jouduttiin perumaan 15 prosenttia eli 250 lähtöä.

Perutut vuorot koskevat OTP Travelin liikennöimiä linjoja. Vuoroja joudutaan perumaan kuljettajilla todettujen korontatartuntojen ja karanteenien vuoksi.

OTP Travel on yksi neljästä Oulun joukkoliikenteen liikennöitsijöistä. Se liikennöi yli 40 prosenttia Oulun joukkoliikenteen bussivuoroista.

Oulun joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Joni Meriläinen kertoo, että korvaavia järjestelyjä on hankala tehdä.

Peruttuja vuoroja ja linjoja ei noin vain voi siirtää toisen liikennöitsijän hoidettavaksi, vaikka tällä hetkellä tilanne haittaa merkittävästi oululaisten liikkumista. Jokainen linja on kilpailutettu erikseen.

– Tällä hetkellä kuitenkin selvitellään, että mitä mahdollisuuksia tässä on. Tässä on kyseessä se, miten koululaiset pääsevät kouluun ja ihmiset töihin ja vaikkapa terveyskeskukseen, koska kaikilla ei ole omaa autoa. Kyllä tämä valtavia ongelmia aiheuttaa.

Meriläisen mukaan sopimuksessa on selkeät sanktiopykälät, jos linjoja ja vuoroja jää ajamatta.

– Nämä ajamatta jäävät vuorot tulisi käsitykseni mukaan vähentää liikennöintikorvauksesta. Jos siellä olisi esimerkiksi nopeasti Koskilinjoilla saatavilla autoja ja kuljettajia, niin siirretään nämä tiettyjen linjojen liikennöintikorvaukset heille väliaikaisesti, kun he ajaisivat niitä, Meriläinen pohtii vaihtoehtoja.

Muut liikennöitsijät eivät ole peruuttaneet vuoroja.

Oulussa ajetaan tavallisena arkipäivänä talvisin hieman yli 1 800 bussivuoroa päivässä.

Lue myös: