Teknologiayhtiö Urosta ei nyt määrätä selvitystilaan tai poisteta rekisteristä – ensin ratkaistaan määrääkö PRH yhtiölle tilintarkastajan

Teknologiayhtiö Uros Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen on pyytänyt Patentti- ja rekisterihallitukselta lisäaikaa puuttuvien tilinpäätöstietojen toimittamiseen. Pyyntö tuli viime tipassa, sillä tiedot piti toimittaa alkuperäisen aikataulun mukaan tänään.

Teknologiayhtiö Urosta uhkaa selvitystila tai poisto kaupparekisteristä. Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastusvalvonta on laittanut vireille asian tilintarkastajan määräämisestä yhtiölle. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Patentti- ja rekisterihallitus PRH asetti syksyllä teknologiayhtiö Uros Oy:lle takarajan puuttuvien tilinpäätöstietojen toimittamiselle. Vuoden 2019 tilinpäätösasiakirjoista puuttuu ilmoitus yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä, tilintarkastuskertomus sekä konsernitilintarkastuskertomus.

Takaraja tilinpäätöstietojen toimittamiselle on tänään. Uros Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen on tänään pyytänyt PRH:lta lisäaikaa puuttuvien asiakirjojen toimittamiselle.

– Jos Uros ilmoittaisi puuttuvat tilinpäätösasiakirjat rekisteröitäväksi, ilmoitus käsiteltäisiin ilman aiheetonta viivettä, kertoo PRH:n lakimies Jussi Huolman.

PRH:n tilintarkastusvalvonnassa on otettu vireille asia tilintarkastajan määräämiseksi yhtiölle. Niin kauan kun tämä asia on vireillä, Urosta ei määrätä selvitystilaan tai poisteta rekisteristä.

– Jos PRH määrää Uros Oy:lle tilintarkastajan, jäämme odottamaan tilintarkastuskertomuksia, Huolman sanoo.

Tilintarkastajan määräämiseen liittyvän prosessin kestoa ei voida kovin tarkkaan arvioida.

– Määräämisprosessin kesto on pääsääntöisesti riippuvainen kohteen tilanteesta. Kohteen tila vaikuttaa selvitysten määrään ja prosessin vaiheisiin. Uroksen osalta nämä selvittelyt ovat kesken, kommentoi puolestaan PRH:n tilintarkastajan määräämisasiaa käsittelevä lakimies Jaakko Mikkilä.

Jos PRH saisi esimerkiksi tuomioistuimelta tiedon siitä, että yhtiö on asetettu konkurssiin, jäisi rekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen odottamaan konkurssiasian loppuunkäsittelemistä. Kolme isoa velkojaa jätti konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen joulukuun puolivälissä.

Oululaisen Uroksen toimiala on esineiden internet. Yksinkertaistetusti yhtiö kehittää ratkaisuja, joilla erilaisia laitteita voidaan käyttää netin välityksellä etänä. Uros markkinoi tällaisia ratkaisuja esimerkiksi vedenjakelusektorille.

Suurelle yleisölle Uros tuli tutuksi sen jälkeen, kun se ryhtyi Tampereen areenan nimisponsoriksi. Viime vuoden lokakuussa Tampereen areena kuitenkin kertoi irtisanovansa sopimuksensa Uroksen kanssa ja areenan nimi vaihdettiin.

Lue myös: