Koivikko-koti ja keskussairaala yhdistivät voimansa saattohoidossa – tavoitteena on myös uudenajan hoitola, jossa kuolevien perheet voivat olla läsnä

Uusi keskus tuo palvelut tasa-arvoisesti Kanta-Hämeen asukkaiden ulottuville. Aiemmin kunnat ostivat palliatiivisen hoidon kahdesta eri paikasta. Koivikko-koti suunnittelee myös omaa, uutta yksikköä.

Koivikko-koti on toiminut Hämeenlinnassa jo parikymmentä vuotta. Nyt sen toiminnasta vastaava Koivikkosäätiö suunnittelee uuden yksikön rakentamista Assi-sairaaalan naapuriin. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Pitkäaikainen haave toteutui vuoden vaihteessa, kun Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja saattohoitokotia pyörittävä Koivikkosäätiö perustivat uuden palliatiivisen keskuksen Hämeenlinnaan. Aiemmin palliatiivinen hoito oli jakautunut kahtia. Kunnat ostivat osastohoidon suoraan Koivikko-kodilta ja poliklinikkahoidon keskussairaalasta.

– Nyt koko Kanta-Hämeen aluetta palvellaan täysin tasa-arvoisesti, selittää Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund tapahtunutta muutosta.

Keskussairaalassa toimivaan palliatiiviseen keskukseen tulee myös konsultoiva tiimi. Se toimii muissa terveydenhuollon yksiköissä ja tuottaa palveluja niissä oleville potilasasiakkaille sekä konsultoi siellä olevaa henkilökuntaa. Kotisairaala puolestaan tuottaa nimensä mukaisesti palliatiivisia palveluita potilaalle suoraan kotiin.

Koivikko-kotia ylläpitävä Koivikkosäätiö tähtää kuitenkin jo oman uuden saattohoitolan rakentamiseen Hämeenlinnan Ahvenistolle parhaillaan nousevan uuden Assi-sairaalan naapuriin. Koivikko-koti on yksi Suomen kolmesta säätiöpohjaisesta palliatiivisesta erityisyksiköstä ja saattohoitokodista. Se on toiminut Hämeenlinnassa jo 20 vuotta.

Saattohoitolan toiminta perustuu hoitomaksuihin ja yksityisiltä ja yrityksiltä saatuihin lahjoituksiin.

Saattohoitohuoneita myös pariskunnille ja perheille

Sosiaali- ja terveysministeriön laskemissa Kanta-Hämeeseen on kaavailtu 18-paikkaista saattohoitolaa. Ministeriö on suositellut saattohoitoloiden toimivan läheisessä yhteistyössä keskussairaaloiden kanssa.

– Tilantarve ja myös saattohoito on kehittynyt niin, että tarvitaan lisää tilaa. Lääkäritkin tarvitsevat erilaisia tiloja, perustelee Koivikko-kodin toimitusjohtaja, psykoterapeutti Riikka Grå.

Uudessa hoitolassa kaikilla potilailla olisi oma yhden hengen huone. Lisäksi tarvitaan isompia tiloja perheitä varten, jotta lapset voivat viettää viimeisen ajan oman äitinsä tai isänsä kanssa.

– Pariskunnat ja perheet, joilla on esimerkiksi pieniä lapsia, tarvitsevat erilaisia tiloja kuin meillä nykyisin on tarjota.

Uudessa hoitolassa olisi taidetta läpi kiinteistön

Suunnitelmissa on pyöritelty noin 1 000 neliön uudisrakennusta. Väljyydellä saataisiin rauhaa saattohoidon ympärille, jolloin ihminen voisi keskittyä jäljellä olevaan elinaikaansa ja lähestyvään kuolemaan.

Koivikkokodissa kivunhallintaan ja muiden oireiden hoitoon kiinnitetään erityistä huomiota. Myös potilaan läheisten tukeminen on tärkeä osa hoitokokonaisuutta.

– Uusi kiinteistö olisi kokonaan yhdessä kerroksessa, jotta siellä voisi liikkua mahdollisimman paljon. Taidetta suunniteltaisiin joka puolelle ja voisimme myös toteuttaa erilaisia äänimaailmoja, kertoo Riikka Grå.

Rahaa kerätään myös uuden yhdistyksen kautta

Paikkaa rakennukselle on käyty etsimässä Ahvenistolla, ja tontin hinta näkyy rakennuskustannuksissa. Tällä hetkellä kustannukset ovat pyörineet 3,5 -5 miljoonan euron välillä.

Assi-sairaalan valmistuttua keskussairaalan vanhoista tiloista voisi myös löytyä uudelle Koivikko-kodille. Säätiön hallitus on tutkinut tätäkin vaihtoehtoa. On mietitty, mitä tilojen uudelleen muokkaaminen maksaisi ja paljonko vuokrakuluja tulisi.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että uudisrakennus palvelisi parhaiten erityistason saattohoitokotia. Todennäköisesti se olisi myös edullisin rakentaa, Riikka Grå sanoo.

Koivikkosäätiö ohjaa jo saamiaan lahjoitusvaroja uuden kiinteistön rakennuttamiseen. Sen lisäksi säätiö on perustanut Koivikon Ystävät ry:n, jonka on tarkoitus kerätä rahaa uudiskohteeseen.