Suomen suurin yksityinen hotelliketju Lapland Hotels aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, syynä koronarajoitukset

Lapland Hotels ja Lapland Safaris -yhtiöiden yt-neuvottelut koskevat noin 1300 työntekijää. Ketjulla on hotelleja ja ravintoloita Lapin matkailukohteissa ja Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotelliketju. Arkistokuvassa Lapland Hotels Luosto. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapland Hotels ja Lapland Safaris aloittavat koko henkilöstön yt-neuvottelut.

Yhteistoimintamenettely koskee koko henkilökuntaa eli noin 1300 työntekijää. Yt-menettelyllä tavoitellaan enintään 90 päivän lomautuksia ilman irtisanomisia.

Toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, että ratkaisuun päädyttiin, koska tilanne ja tulevaisuus on epäselvä.

– Jos ravintolarajoitukset tiukkenevat entisestään ja ruokaravintolat suljetaan kokonaan, emme pysty enää ruokkimaan kansainvälisiä matkanjärjestäjäasiakkaita. Sitä kautta kysyntä romahtaa alta ja toimintaedellytykset heikkenevät, Vuorentausta sanoo.

Viesti hallitukselle: Kohtuuttomia suunnitelmia

Hallitus jatkaa neuvotteluja ravintoloiden mahdollisesta täyssulusta perjantaina. Millaisia terveisiä Vuorentausta lähettäisi hallitukselle nyt, ennen kuin päätöstä on tehty?

– Sanoisin, että kyllä nämä suunnitelmat kohtuuttomilta tuntuu. THL:n arvioissa ruokaravintolat on luokiteltu kohtuu vähäriskisiksi paikoiksi, ja nyt ollaan tekemässä ratkaisuja, jotka vaikuttavat kymmenien tuhansien ihmisten elämään, Vuorentausta sanoo.

Vuorentaustan mielestä saavutettavat hyödyt eivät ole suhteessa haittoihin. Hän sanoo, että hallituksen tulisi ottaa myös alueelliset näkökulmat huomioon.

– Koko Suomi ei todellakaan ole samassa tilanteessa sairaaloiden kuormittumisen osalta, hän jatkaa.

Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotelliketju. Sillä on hotelleja Lapin matkailukeskusten lisäksi Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Lisäksi sillä on ravintoloita. Ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris on osa konsernia.

Koskee myös kaupunkikohteita

Lapland Hotelsin ja Lapland Safariksen yt-neuvottelut koskevat henkilöstöä koko Suomessa.

– Tämä nykyinen tilanne vaikuttaa myös kaupunkikohteisiin. Toimintaedellytykset häviävät, kun työmatkailua ei ole ja vapaa-ajan matkustuskin muuttuu viikonloppumatkojen osalta erittäin vaikeaksi.

Yhtiö joutui toissa vuonna käymäänkoronarajoituksista johtuvat yt-neuvottelut, joiden seurauksena oli laajat lomautukset ja kausityöpaikkojen määrän väheneminen tuhannella.

Lapland Safariksen pääluottamusmies Risto Vuento kertoo, että tieto yt-neuvotteluiden alkamisesta ei yllättänyt.

– Korona jyllää ja päivä kerrallaan tässä on menty ja odotettu hallituksen päätöksiä, kuvailee Vuento.

Hänen mukaansa korona-ajasta johtuneet lomautukset ovat koetelleet henkilöstön kärsivällisyyttä, sillä huoli leivästä on suuri ja töitä olisi tehty mielellään loppusesongin ajan. Vuennon mukaan osa työntekijöistä on hakenut pysyvämpiä työpaikkoja korona-aikana, mutta liikettä on ollut myös toisinpäin.

– Me olemme saaneet takaisin vanhoja safarioppaita tälle kaudelle, sanoo Vuento.

Yrittäjäjärjestö: Kauhuskenaario toteutumassa

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell sanoo, että Lapland Hotelsin ja Lapland Safarisin lomautusuutinen ei yllättynyt. Forsellin mukaan tämä oli se kauhuskenaario, mitä matkailuelinkeino on pelännyt.

Forsell sanoo, että ravintoloita koskevat rajoitukset vaikuttavat matkailuelinkeinoon laajemminkin.

– Jos ravintoloita rajoitetaan, se tietenkin vaikuttaa vahvasti ravintoloihin. Mutta on tärkeää muistaa, että se vaikuttaa myös kaikkiin niihin muihin yrityksiin, joiden palveluita matkailijat käyttävät ja jotka tarvitsevat ruokahuoltoa matkakohteissa.

Viime vuosi loppui Lapin matkailun näkökulmasta hyvissä merkeissä. Monet yhtiöt kehuivat saaneensa jopa ennätyksellisen suuren liikevaihdon, kun kansainväliset matkailijat palasivat Lappiin lähes parin vuoden tauon jälkeen.

Forsell sanoo, että yhtiön hyvä tulos meni käytännössä vanhojen aukkojen paikkaamiseen.

– Kyllä sietokyky on aivan äärimmilleen nyt jo venytetty. Nyt kun vihdoin ja viimein tähän talvikauteen saatiin enemmän kansainvälisiä matkailijoita, niin varmastikin ne rahat ovat menneet niiden aukkojen paikkaamiseen, mitä tässä on tullut kahden vuoden aikana.

Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell kommentoi matkailualan uusia lomautuksia toimittaja Jyri Tynkkysen haastattelussa.