Hyppää sisältöön

Liikenteessä kuoli Itä-Suomessa 21 ihmistä viime vuonna – taustalla usein kova ajonopeus ja alkoholi

Ajonopeudet olivat taustatekijänä noin puolessa Itä-Suomessa sattuneista liikennekuolemista. Alkoholi on ollut osasyynä noin joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa.

Kuopion Petosella sattui 24. marraskuuta 2021 onnettomuus, jossa 17-vuotias auton kuljettaja kuoli auton törmättyä puuhun. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ajonopeus on usein liikennekuolemien taustalla Itä-Suomessa. Viime vuonna Itä-Suomen tieliikenteessä kuoli liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tietojen mukaan yhteensä 21 ihmistä, mikä on yksi vähemmän kuin vuonna 2020.

Kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 12 sattui Pohjois-Savossa, viisi Pohjois-Karjalassa ja neljä Etelä-Savossa. Kova ajonopeus oli taustatekijänä noin puolessa tapauksista. Ajokuntoon ja ajoterveyteen liittyvät taustatekijät näkyivät lähes puolessa ja alkoholi noin joka kolmannessa liikennekuolemassa.

Onnettomuuksista puolet on ollut suistumisonnettomuuksia ja noin kolmannes kohtaamisonnettomuuksia. Itä-Suomen liikennekuolemat sattuvat koko maata useammin henkilöautoissa.

Itä-Suomen liikenteessä kuolleista kaksi oli 17-vuotiaita, kun edellisten neljän vuoden aikana 2017–2020 liikenteessä ei kuollut yhtään 17-vuotiasta. Sen sijaan loukkaantumisten määrä väheni tässä ikäluokassa.

Loukkaantumiset näyttävät vähentyneen

Itä-Suomen tieliikenteessä oli Tilastokeskuksen mukaan loukkaantunut marraskuun loppuun mennessä 318 ihmistä. Alustavien tietojen perusteella loukkaantuneita on 64 vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.

Tieliikenteessä loukkaantuneiden määrä väheni erityisesti maakuntien keskuskaupungeissa Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa.

Törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä laski viime vuonna 439 tapaukseen ja oli nyt jokseenkin samalla tasolla kuin vuosina 2016–2019. Vuonna 2020 niiden määrä oli 574.

Eniten törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on kirjattu 18–30-vuotiaille. Määrä on kasvanut muun muassa 15–17-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä.

Lue myös: