Hyppää sisältöön

Vuodeosastopaikkoja tarvitaan yhä enemmän koronaa sairastaville Pohjois-Kymen sairaalassa – tehohoitoa tarvitsee harva

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronaviruspotilaiden määrä nousi vauhdilla viime viikonloppuna.

Pohjois-Kymen sairaalassa koronaan sairastuneita hoidetaan jo osin kahdella vuodeosastolla. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronapotilaiden nopeasti kasvanut määrä näkyy Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa.

Koronapotilaiden käyttöön on jouduttu ottamaan osin jo toisenkin osaston vuodeosastopaikkoja. Tämän vuoksi tavallisia vuodeosastopaikkoja on käytössä normaalia vähemmän.

Aikaisemmin Kymsote järjesti koronaan sairastuneiden potilaiden hoidon yhdellä vuodeosastolla Pohjois-Kymen sairaalassa.

Kymsoten mukaan sairaalahoitoa tarvitsee nyt 25 koronapotilasta.

– Se on paljon. Koronaa sairastavan potilaan hoito edellyttää enemmän suojautumista ja on siksi hitaampaa. Se aiheuttaa enemmän hoitotyötä kuin jos eristystarvetta ei ole. Lisäksi henkilöstöä sairastuu myös, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Tehohoitoa tarvitsee harva

Pohjois-Kymen sairaalassa hoidettavat potilaat ovat etupäässä iäkkäitä, joiden kohdalla lievempikin koronatauti voi perussairauksien ohella edellyttää sairaalahoitoa.

Osa potilaista tulee sairaalaan myös muun vaivan kuin koronan takia, mutta korona todetaan tutkimusten yhteydessä.

Tehohoitoa tarvitsee tällä hetkellä vain yksi potilas. Tehohoitoa annetaan keskussairaalassa Kotkassa. Keskussairaalassa koronapotilaita on hoidettu osin valvontaosastolla ja osin muilla osastoilla, joilla on ollut yksittäisiä, sopivasti varusteltuja huoneita.

Mäntymaan mukaan sitä joudutaan punnitsemaan jatkuvasti, pitääkö koronapotilaille varata oma osasto keskussairaalastakin.

Omikron ehkä kevyt, mutta tarttuu herkästi

Sairaalahoidon tarve muuttui nopeasti viime viikonloppuna. Vielä loppiaisen tienoilla sairaalahoidossa ilmoitettiin useamman päivän ajan olleen kuudesta seitsemään koronaviruspotilasta. Tämän viikon maanantaina heitä oli 15 ja nyt jo 25.

Syy on Mäntymaan mukaan selvä: omikron.

– Tartuntoja on yksinkertaisesti niin paljon. Niitä on 4–5 kertaa niin paljon kuin kuukausi sitten. Vaikka omikronia on mainostettu kevyenä koronana, keveys hupenee siihen, että muunnos on niin herkästi tarttuva. Tartuntojen suuri määrä tarkoittaa, että sairaalapotilaitakin riittää, Mäntymaa sanoo.