Savonlinnan 90-vuotias Mestis-joukkue SaPKo keikkuu aivan kuilun partaalla – päättäjät puolustavat yhä kaupungin tukipottia, josta on syntynyt julmettu riita

Savonlinnalainen SaPKo on yksi Mestis-seuroista, joka painii kovien talousvaikeuksien kanssa. Savonlinnan kaupungin lupaama 50 000 euron avustuskin on vaakalaudalla.

SaPKolla on pitkät perinteet suomalaisessa jääkiekossa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Savonlinnassa on syntynyt kova vääntö siitä, pitäisikö kaupungin tukea Mestiksessä pelaavaa jääkiekkoseuraa, joka kamppailee koronan kärjistämien talousvaikeuksiensa keskellä henkiinjäämisestä.

Vuonna 1929 perustettua savonlinnalaisseuraa pyörittävä SaPKo Oy pyysi kaupungilta tukea viime vuoden lopulla, ja kaupunginhallituksen elinkeinojaosto vastasi yksimielisen myöntävästi 50 000 euron kertaluontoisen tuen muodossa.

Päätöksestä on tehty tähän mennessä ainakin kaksi oikaisuvaatimusta. Vaikka valitukset kaatuisivat kaupunginhallituksen käsittelyssä, niiden takia menee joka tapauksessa pitkälle kevääseen ennen kuin SaPKo pääsee rahoihin käsiksi.

Jos asiaa lähdetään puimaan hallinto-oikeudessa, koko asia voi lykkääntyä hamaan tulevaisuuteen.

– Nämä valitukset voivat olla kohtalokkaita, se on selvä, sanoo elinkeinojaoston puheenjohtaja Terho Kaskinen (kesk.), joka johtaa myös Savonlinnan kaupunginvaltuustoa.

Paikallislehden yleisönosastolla tukipäätöstä on herättänyt intohimoja, ja verkossa aktivistit ovat perustaneet adressin, jossa vaaditaan tuen perumista. Vaatimusta perustellaan muun muassa Savonlinnan vaikealla taloustilanteella ja sillä, että valtaosalle kaupunkilaisista ei ole mitään merkitystä sillä, pelaako SaPKo Mestiksessä vai ei. Perjantain puoleenpäivään mennessä allekirjoittajia oli 151.

Kaskinen seisoo yhä tukipäätöksen takana ja korostaa, että tuen myöntämisen ehtona Savonlinnan Pallokerho Oy:n on esiteltävä kaupungille uskottava talouden tervehdyttämissuunnitelma lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

– Olemme tässä asiassa hyvin tarkkoja. Tuki haluttiin kuitenkin myöntää, koska kyseessä on melkein satavuotias joukkue, jolla on iso merkitys Savonlinnan tunnettavuudelle. Lisäksi SaPKon vararikolla olisi merkittäviä taloudellisia ja muita kerrannaisvaikutuksia, Kaskinen sanoo.

SaPKon hallituksen puheenjohtaja Vesa Kutvosen mukaan seuralla ei olisi nykyisillä kulurakenteilla ei mitään hätää, jos ajat olisivat normaalit ja yleisölehtereillä istuisi 600–1000 maksavaa katsojaa per ottelu.

Kutvosen mukaanvararikon vaihtoehtoa ei SaPKon sisällä edes tunneta, mutta tilantta pidetään vaikeana.
– Menoja voidaan hiukan vielä karsia, mutta sillä puolella ei ole enää paljon pelivaraa, Kutvonen sanoo.

"Jos pahin tapahtuisi"

SaPKo ei ole yössä yksin, vaan myös useat muut Mestis-seurat alkavat olla polvillaan, kun koronapandemia ja yleisörajoitukset ovat heikentäneet niiden taloutta, joka monella seuralla oli huterissa kantimissa jo ennen koronaa.

Esimerkiksi turkulainen TuTo ja Imatran Ketterä kertoivat alkuviikosta Ylelle, että palkat on toistaiseksi maksettu ajallaan, mutta kovin pitkään tilanne ei voi enää nykyisenkaltaisena jatkua.

Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro totesi hiljattain olympiakomitean seuratoiminnan tilannekatsauksessa, että sarjan toiminta on aidosti uhattuna. Kahden ja puolen koronakauden jälkeen seurojen omat pääomat on Aron mukaan syöty.

– Usealla seuralla on jo nyt palkanmaksuviiveitä ja epävarmuutta siitä, pystytäänkö palkkoja ylipäätään maksamaan. Seuroja tukevat pienyrittäjät eivät voi venyä loputtomiin.

Terho Kaskisen mielestä SaPKo on melkein sadan vuoden savonlinnalaishistorian jälkeen tukieuronsa ansainnut. Ennen päätöstä tehtiin konkreettinen laskelma plussista ja miinuksista, ja plussan puolelle taulukkoa kertyi Kaskisen mukaan enemmän kuin miinuspuolelle.

– Siellä on työpaikoista, vero- ja vuokratuloista ja muista laajoista kerrannaisvaikutuksista kysymys. Jos pahin tapahtuisi, mikä on mahdollista, niin kaupunki menettäisi jollakin aikavälillä myös taloudellisesti, Korhonen sanoo.

Kuinka iso riski sitten on, että savonlinnalaisten veronmaksajien rahaa ollaan lapioimassa laivaan, joka uppoaa joka tapauksessa? Kukaan ei tiedä onko korona tämän kevään jälkeen ohi vai eletäänkö sen seurassa ja rajoitusten varjossa kenties vuosikausia

– Ehdottomasti riski on olemassa, ja juuri siksi vaadimme ensin selvityksiä, vastaa Terho Kaskinen.

Lisää aiheesta:

Talousvaikeuksissa räpiköivä SaPKo sai Savonlinnalta 50 000 euron oljenkorren: "Toiminnan loppumisen uhka on yhä olemassa"

Mestis-seurojen ahdinko syvenee – menot on jo karsittu minimiin ja seurojen pääomat syöty: "Usealla seuralla on jo nyt palkanmaksuviiveitä"