Ukraina saa apua kyberhyökkäyksen torjumiseen Natolta

Noin 70 Ukrainan hallinnon ja paikallishallinnon nettisivua oli iskun kohteena perjantain vastaisena yönä. Ukraina epäilee, että kyberhyökkäyksen takana voi olla Venäjä.

Ukrainan parlamenttitalo kuvattuna toukokuussa 2021. Ukrainan mukaan maan hallituksen keskeisiä sivuja vastaan on tehty perjantain vastaisena yönä mittava kyberhyökkäys. Kuva: EPA-EFE

Yhdysvallat ja sen liittolaiset aikovat antaa kaiken avun Ukrainalle kyberhyökkäyksestä toipumiseksi tutkimusten edetessä, kertoi Valkoinen talo perjantaina.

Valkoisen talon tiedotuksen mukaan Yhdysvallat "antaa kaiken tarpeellisen tuen hyökkäyksestä toipumisessa". Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on saanut tiedot tapahtuneesta.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi aiemmin perjantaina, että sotilasliitto syventää kyberyhteistyötään kumppaninsa Ukrainan kanssa.

Lähipäivinä allekirjoitetaan Stoltenbergin mukaan sopimus, jonka mukaan Ukrainalla on pääsy Naton haittaohjelmatietoja käsittelevälle sovellusalustalle.

Ukrainan hallituksen keskeisiä nettisivuja vastaan tehtiin perjantain vastaisena yönä mittava kyberhyökkäys. Noin 70 Ukrainan hallinnon ja paikallishallinnon nettisivua kaatui hyökkäyksessä. Muun muassa ulko-, hätätila ja opetusministeriön sivut ovat kaatuneet, kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Perjantaiaamuna ulkoministeriön verkkosivuilla oli hetken näkyvissä ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi julkaistu uhkausviesti, jossa viitattiin, että kyberhyökkäys olisi vastaus Ukrainan länsimieliseen asennoitumiseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viestissä käskettiin "pelkäämään ja odottamaan pahinta."

Ukrainan ulkoministeriön mukaan vielä ei tiedetä, kuka kyberhyökkäyksen takana on.

Ministeriön tiedottaja Oleh Nikolenko kuitenkin vihjasi, että Venäjä on tehnyt aiemmin useita kyberhyökkäyksiä Ukrainaan. Venäjä on aiemmin kiistänyt osallisuutensa Ukrainan vastaisiin kyberhyökkäyksiin.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi pian hyökkäyksen jälkeen, että EU:n turvallisuuskomitea ja kyberyksiköt keskutelevat tänään Ukrainaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä.

Borrell ei ottanut kantaa siihen, kuka hyökkäyksen takana on.

– En voi syyttää ketään, koska minulla ei ole todisteita, mutta voimme aavistaa, Borell sanoi viitaten uhkausviesteihin.

Ukrainan opetusministeriö kertoi, että turvallisuuspalvelu ja muut viranomaiset työskentelevät tilanteen selvittämiseksi.

Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittanut tehneensä hyökkäystä.

Ukraina pelkää Venäjän mahdollisia sotatoimia

Tilanne Ukrainassa on jännittynyt, sillä maassa pelätään Venäjän mahdollisia sotatoimia. Yhdysvallat varoitti torstaina, että todennäköisyys Venäjä hyökkäykselle on suuri.

Yhdysvallat, Nato-maat sekä Venäjä ovat tällä viikolla käyneet neuvotteluja lievittääkseen jännitteitä Ukrainan lähellä, mutta kaikki kolme neuvottelukierrosta Genevessä, Brysselissä ja Wienissä epäonnistuivat.

Venäjä vaatii, ettei sotilasliitto Nato ota muun muassa Ukrainaa jäsenekseen. Nato torjuu vaateen, mutta keinoista liennyttää suhteita on neuvoteltu tällä viikolla.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

14.1 klo 19.28 Uutista täydennetty. Lisätty Naton ja Yhdysvaltain apu sekä päivitetty tietoja hyökkäyksestä.