Lapin aluevaaliehdokkaiden suuri enemmistö haluaa, että eutanasia laillistetaan

Vain keskustassa eutanasian kannattajat jäävät vähemmistöön.

Ylen aluevaalikoneessa ehdokkailta kysyttiin, tulisiko eutanasia eli kuolinavun antaminen sallia lailla Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eutanasia eli kuolinavun antamisen mahdollisuus saa vankan kannatuksen lappilaisilta aluevaaliehdokkailta.

Ylen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 73 prosenttia kannattaa eutanasian laillistamista. Kannatus on 2 prosenttiyksikköä suurempaa kuin Suomen aluevaaliehdokkaiden joukossa keskimäärin.

Isoimmista puolueista vain keskustassa enemmistö eli 60 prosenttia ehdokkaista vastustaa eutanasian laillistamista. Vahvimman tuen antavat vihreiden ehdokkaat.

Eutanasian laillistamisen puolesta on vuonna 2017 tehty kansalaisaloite.

Siinä esitettiin eutanasian sallimista silloin, kun parantumattomasti kuolemansairaan potilaan sietämättömiä kärsimyksiä ei voida hoidolla lievittää, ja oikeustoimikelpoinen aikuinen potilas sitä itse harkinnan jälkeen pyytää.

Kansalaisaloitteen seurauksena perustettu asiantuntijaryhmä ei vuonna 2021 valmistuneessa raportissaan kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen siitä, pitäisikö eutanasia laillistaa vai ei. Yksimielisyyteen päästiin sen sijaan siitä, että palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa on kehitettävä ja niiden saavutettavuutta parannettava.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.