Venäläisaluksia lipui Itämerelle, Ruotsi nosti valmiutta Gotlannissa – ministeriön asiantuntija: "Kyllä Suomessa ollaan valveilla"

Ruotsalaismedia on uutisoinut viime päivinä Itämerelle saapuneista Venäjän sota-aluksista ja Gotlannin sotilaallisen valmiuden nostamisesta. Suomen puolustusministeriön yksikönpäällikkö toppuuttelee uhkakuvia.

Ruotsi on nostanut valmiutta Gotlannissa. Sotilaita partioimassa Visbyn satamassa. Kuva: Karl Melander / AFP

Keskiviikkona ruotsalaislehti Aftonbladet julkaisi kuvia (siirryt toiseen palveluun), joissa Ruotsin hävittäjät seuraavat kolmea Itämerelle saapunutta Venäjän maihinnousualusta. Päivää myöhemmin, torstaina ruotsalaismedia kertoi maan lisänneen sotilaallista valmiutta Gotlannin saarella. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi (siirryt toiseen palveluun)sotilaspartioista saaren tärkeissä satamissa ja Visbyn lentokentällä.

Uutiset kuulostavat huolestuttavilta nyt, kun välit Venäjän ja lännen välillä ovat kiristyneet Ukrainan tilanteen vuoksi.

Ruotsalainen hävittäjä seuraa Venäjän laivaston aluksia Itämerellä. Ruotsin puolustusvoimilta saatu kuva. Kuva: Ruotsin puolustusvoimat

Mistä oikein on kyse, ja tulisiko Suomen olla huolissaan?

Puolustusvoimat ei kommentoi, aikooko Suomi nostaa valmiuttaan tapauksen vuoksi. Pääesikunnasta ei kommentoida myöskään sitä, onko venäläisiä maihinnousualuksia nähty Suomen tutkissa.

– Me emme kommentoi operatiiviseen valmiuteen liittyviä asioita, emmekä avaa, miten asioihin mahdollisesti varaudutaan, toteaa Pääesikunnan tiedottaja Tiina Möttönen.

Myös Merivartiostolla on sama linja: mahdollisia havaintoja ei kommentoida operatiivisista syistä. Sama vaitonainen linja toistuu puolustusministeriössä.

– Ainahan Puolustusvoimat seuraa tilannetta tarkasti, säätelee valmiuttaan ja toimenpiteitään tarpeen mukaisesti, mutta yksittäisiä tapauksia emme lähde kommentoimaan, toteaa kansallisen puolustusyksikön johtaja, prikaatikenraali Sami Nurmi puolustusministeriöstä.

Alueloukkausta ei ole tapahtunut

Yksi asia lienee kuitenkin selvä: Kyseiset kolme venäläisalusta eivät ole loukanneet Suomen aluevesiä. Siitä olisi jo kerrottu.

– Kaikista ilmatilan ja meritilan loukkauksista tiedotetaan aina, oli kyseessä mikä valtio tahansa. Eli me olisimme jo tiedottaneet asiasta (jos alueloukkaus olisi tapahtunut), Nurmi sanoo.

Aftonbladetin mukaan Itämerelle saapuneet kolme maihinnousualusta kuuluvat Venäjän pohjoiseen laivastoon ja nähdään normaalisti Kuolan niemimaan tienoilla. Lehden mukaan ne ovat viime päivinä kulkeneet Norjan rannikkoaluetta pitkin ja Tanskan salmien läpi Itämerelle ja saapuneen keskiviikkona Venäjälle kuuluvan Kaliningradin edustalle.

Nurmi ei halua spekuloida, millä asialla Venäjän alukset ovat liikkuneet.

– Toteaisin, että liikehdintää on, aluksia tulee ja menee. Yksi satamista on Kaliningrad, ja sitten Pietarin edustalla on satamia.

Suomessa ollaan hereillä ja seurataan tilannetta, vaikka yksityistapauksia ei herkästi kommentoidakaan, sanoo puolustusministeriön yksikönpäällikkö Sami Nurmi. Kuva: Puolustusministeriö

Nurmi toteaa, että maailmanpoliittinen tilanne on toki kiristynyt Ukrainan tilanteen vuoksi ja se heijastuu ja voi näkyä eri tavoin.

– Mutta juuri nämä kolme alusta, johon nyt viitataan: onko se toimenpide, joka lisäisi turvattomuutta? Venäjän asevoimat liikuttaa säännöllisesti kalustoaan tässä Itämeren alueellakin niin meritse kuin ilmoitse. Ruotsalaiset tekevät asiassa omat päätöksensä ja tiedottavat niistä omalla tavallaan.

"Kyllä meillä valveilla ollaan"

Entäpä se Ruotsin lisäämä sotilaallinen läsnäolo Gotlannissa? Nurmi muistuttaa, että Ruotsi on jo aiemmin ilmoittanut vahventavansa Gotlannin puolustusta.

– Ja nyt varmaankin toimitaan sen mukaisesti.

– Ruotsissahan tehtiin merkittäviä muutoksia puolustukseen kylmän sodan jälkeen ja 2010–luvun alussa suunta muuttui ja puolustusta vahvennetaan uudelleen. Yksi niistä toimenpiteistä on Gotlannin vahventaminen, Nurmi jatkaa.

Ruotsi vaikuttaa siis viestivän julkisuuteen havainnoistaan matalammalla kynnyksellä, kuin yksittäisistä havainnoista vaikeneva Suomi – ellei kyse ole alueloukkauksesta.

– Alussiirtoja tapahtuu Itämerellä toki koko ajan. Kokonaisuus ratkaisee ja sen perusteella tehdään johtopäätökset. Kyllä meillä Suomessa järjestelmä toimii ja valveilla ollaan, sen suhteen en olisi mitenkään huolissani, Nurmi toteaa.

Voit keskustella aiheesta 15.1. kello 23:een saakka.