Hyppää sisältöön

Katso kaikkien ammattiin valmistuneiden nimet Ylen amiskoneesta – tutkintojen määrä laski, mutta Sisu Häkälästä tuli merkonomi kotisohvalla

Kotkalainen Häkälä on yksi hiljattain ammattiin valmistuneista ja saanut jo töitä. Hän sai tutkintonsa suoritettua, vaikka osalla etäopetus on hidastanut opintojen etenemistä.

Ylen amiskoneessa on julkaistu syyslukukauden ja viime kesän aikana ammattiin valmistuneiden nimet. Nimiä on yli 35 000. Kuva: Miia Anttila / Yle

Viime syksynä merkonomiksi valmistunut Sisu Häkälä on päässyt kiinni työelämään. Hän on ollut vuoden alusta myyjänä autoliikkeessä Kotkassa.

Häkälä aloitti liiketoiminnan perusopinnot Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa syksyllä 2019, jolloin koronasta ei ollut vielä tietoakaan, mutta jo ensimmäisenä opiskeluvuonna kaikki muuttui. Opetus siirtyi etäopetukseen keväällä 2020. Luennot ja oppitunnit seurattiin etäyhteydellä ja tehtävät tehtiin kotoa käsin.

Häkälälle järjestely sopi hyvin ja hän oli motivoitunut.

– Se oli aika oma-aloitteista. Jos oikein muistan, niin minulla saattoi jopa nousta arvosanat etäopinnoissa, mikä oli aika positiivinen yllätys silloin, kertoo Häkälä.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa merkonomiopiskelijat eivät etäopintoihin siirtymisen jälkeen juuri edes palanneet lähiopetukseen. Häkälä muistelee käyneensä koulussa vain pari kertaa ennen valmistumista.

Katso Ylen amiskoneesta kaikkien syksyllä ammatillisen tutkinnon suorittaneiden nimet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Harjoittelupaikat kiven alla

Kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin Sisu Häkälä. Etäopetus on haitannut monen opiskelijan opintojen etenemistä. Maanlaajuisesti toiselta asteelta ammattiin valmistuneiden määrä on koronapandemian aikana hieman notkahtanut.

Koronaa edeltävänä vuonna 2019 tutkintoja suoritettiin lähes 72 000. Seuraavana vuonna niitä oli hieman yli 65 000 ja viime vuonna reilut 67 000.

Suomen opinto-ohjaajien yhdistyksen puheenjohtaja Armi Nurmi työskentelee opinto-ohjaajana Turun ammatti-instituutissa. Hänen mukaansa tutkintojen suorittamisajat ovat pidentyneet ja valmistuneiden määrät ovat laskeneet juuri koronasta johtuvista syistä.

Ammatilliseen koulutukseen on jatkuva haku ja opintopolut ovat henkilökohtaisia, joten tutkintoja valmistuu pitkin vuotta. Sisu Häkälä valmistui marraskuussa 2021. Kuva: Antro Valo / Yle

Rajoituksilla ja etäopetuksella on ollut vaikutusta valmistumisiin, koska etäopetusjaksot ovat pysäyttäneet monen opiskelijan kohdalla opinnot kokonaan tai opintojen suorittaminen ei ole ollut mahdollista suunnitellussa ajassa.

– Etäopetus ei ole sopinut läheskään kaikille opiskelijoille, Suomen opinto-ohjaajien yhdistyksen puheenjohtaja Armi Nurmi.

Syksyllä merkonomiksi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistosta valmistunut Sisu Häkälä on päässyt jo työelämään. Koronapandemian vuoksi Häkälä suoritti lähes koko tutkinnon etänä kotoa käsin. Hänelle etäopinnot sopivat hyvin.

Opetushallituksen mukaan lasku voi johtua myös ammatillisen koulutuksen uudistuksesta, minkä myötä useampi opiskelija suorittaa vain osia tutkinnosta kokonaisen tutkinnon sijaan. Se taas näkyy suoritettujen tutkintojen määrän vähenemisenä.

– Varsinkin aikuisopiskelijat suorittavat tutkinnosta osia, jotka edistävät heidän työllistymistään, tai täydentävät omaa osaamista, kertoo Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston rehtori Sami Tikkanen.

Tästäkään huolimatta Kymenlaaksossa tutkintojen määrässä ei ole havaittu suurta laskua.

Harjoittelupaikkojen saatavuudessa koronan vaikutus näkyy voimakkaasti. Esimerkiksi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa erään hiusalan opiskelijan kerrotaan kysyneen työssäoppimispaikkaa viidestätoista paikasta tuloksetta.

Merkonomiksi valmistunutta Sisu Häkälää onnisti silläkin saralla, mutta hän on kuullut ongelmista.

– Kaupan alalla harjoittelupaikan sai aika helposti, mutta kaikilla muilla aloilla oli vaikeuksia, kertoo Häkälä.

Opinnot antoivat Sisu Häkälän mielestä hyvät valmiudet työelämään, vaikka hän suoritti lähes koko tutkinnon etäopintoina. Kuva: Antro Valo / Yle

Suomen opinto-ohjaajien yhdistyksen puheenjohtaja Armi Nurmen mukaan etäopetus näkyy valmistuneiden ammattitaidossa, vaikka tutkintovaatimukset ovat edelleen samalla tasolla kuin ennen koronaa.

– Riittävä osaaminen on todistettava näyttökokeessa, mutta sillä on vaikutuksensa, jos kädentaitoja opetetaan etäopetuksessa, huomauttaa Nurmi.

Nurmen mukaan opiskelu käy sitä haasteellisemmaksi, mitä kauemmin epidemia pitkittyy, vaikka tukitoimia on lisätty. Ammattioppilaitoksissa on järjestetty yksilöllistä opetusta, lisätty opinto-ohjausta sekä muuta tukihenkilöstöä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Millaista on käydä ensin lukio, aloittaa korkeakouluopinnot ja tämän jälkeen huomata, että oma ala onkin ammatillisessa oppilaitoksessa? Entä joutuuko tällaisessa tilanteessa perustelemaan valintojaan läheisille? Näistä meille kertovat oululaiset Jaakko Heiskanen ja Okko Tuuri.

Ylen amiskone on julki

Yläpuolella olevassa Ylen amiskoneessa on kaikkien 1.6.–31.12.2021 ammatillisen tutkinnon suorittaneiden nimet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta Suomessa.

Yle on hankkinut valmistuneiden nimet tietopyynnöllä Opetushallitukselta, joka on välittänyt tiedot Ylelle siinä muodossa, jossa oppilaitokset ovat ne tallentaneet Koski-tietovarantoon. Amiskoneessa ei ole niiden nimiä, joilla on väestötietojärjestelmässä turvakielto tai jokin muu syy nimen salaamiselle.

Yle julkaisee amiskoneen kahdesti vuodessa samaan tapaan kuin ylioppilaskoneenkin. Seuraavan kerran ammattiin valmistuneiden nimiä julkaistaan kesäkuussa 2022.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18.1.2022 kello 23 saakka.