Veden kiillottamat jalkakäytävät koettelevat jalankulkijoita ja kaatumiset ruuhkauttavat päivystyksiä – "Meinasin liukastua, vaikka on nastakengät"

Kävelijät turvaavat nastakenkiin ja hiekkaan, mutta silti liukkaus on ruuhkauttanut päivystyksen Turussa. Helsingin päivystyksissä liukastumistapaukset ovat olleet perjantaina päivällä yksittäisiä.

Liukas katu Tampereen Keskustorilla.
Tampereen keskustassa tavoitetut kulkijat korostavat varovaisia askeleita ja reitin valintaa liukastelun välttelyssä. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaus ja leikkaus Antti Eintola / Yle

Kävelijät joutuivat päivällä kulkemaan Tampereen keskustassa kieli keskellä suuta. Jalkakäytävät olivat todella liukkaita.

– Yritän kulkea hiekoitettua väylää pitkin. Äsken tuossa jouduin tekemään mutkia, kun kävelyreitti oli kokonaan hiekoittamatta, kertoi tamperelainen Sanni Valli.

Sanni Valli valitsi kulkureitin hiekotuksen mukaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Aamupäivän asiointireissulta yhytetty Valli on ollut jokseenkin tyytyväinen Tampereen keskustan hiekoitukseen.

– Lisäksi tyttäret ostivat minulle nastakengät joululahjaksi. Että äiti pysyy varmasti pystyssä, Valli kertoo iloisesti.

Kesäkengillä hankala pysyä pystyssä

Liukasta on koko eteläisessä Suomessa. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin liukkaista jalkakäytävistä (siirryt toiseen palveluun) Satakunnasta Kymenlaaksoon kulkevan akselin eteläisellä puolella.

Tamperelainen Tapani Smolander käveli aamupäivällä Tampellasta Koskikeskuksen nurkille.

– Pari kertaa meinasin silti liukastua, vaikka on nastakengät. Onneksi ei sattunut mitään vakavaa. Liukkailla on syytä töpötellä varovasti.

Ashley Mätöllä on yleensä hyvät kengät, mutta tällä kertaa ne jäivät hyllyyn. Hitaus on nyt valttia. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ashley Mättö kertoo varautuvansa liukkauteen hyvillä kengillä. Sen sijaan Mikko Savolahti kertoo kesken työpäivän olevansa liikkeellä kesäkengillä.

– Saa olla kovin varovainen, maa on pikkuisen röpeliäistä. Varsinkin tuossa kun tulin tien yli. En ole oikein varustautunut. On kesäkengät, tunnustaa pirkkalalainen, Tampereella töissä käyvä Savolahti.

Turun päivystyksessä ruuhkaa liukastumisten takia jo torstaina

Turun yliopistollisessa sairaalassa liukastumismurtumia on hoidettu jo torstai-illasta alkaen. Kaatuneita on hoidettu kymmeniä.

– Niitä oli jo eilen tosi paljon. Nyt perjantaina keli on Turussa ollut samanlainen tai pahempi, joten ennustan että illasta tulee vieläkin kiireisempi, sanoo TYKS Akuutin ylilääkäri Juha Peltonen.

Pesonen on menossa päivystykseen perjantai-illaksi ja ennakoi ruuhkaa jo ennen työvuoronsa alkua. TAYSin Acutassakin ruuhkamittari on hiponut punaista perjantain aikana.

Sen sijaan Helsingin yliopistollisen keskussairaalan päivystyksissä ruuhkaa ei perjantaina iltapäivällä vielä ollut. Ei ainakaan liukastumisten takia.

– Yhteispäivystyksissä on toistaiseksi hoidettu vain yksittäisiä liukastumisten vaurioita, kertoo päivystyksen ja valvonnan ylilääkäri Johanna Kaartinen.

Yhteispäivystyksiä on neljä: Peijas, Malmi, Jorvi ja Haartman Meilahdessa.

Korjattu 14.1.2022 kello 15.54 TYKSin ylilääkärin sukunimi.

Mitkä ovat sinun neuvosi ja vinkkisi liukkailla kulkemiseen? Voit keskustella lauantaihin 15. tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: