Tunturirallissa on isoja reittimuutoksia ja uusi Ounasvaaran erikoiskoe – rallifani: "Autot ovat parasta, mitä voi kuunnella"

Arctic Lapland Rallyyn osallistuu tänä viikonloppuna yli 130 autokuntaa Suomesta ja ulkomailta. Yleisökin on jälleen tervetullut seuraamaan kisaa.

Rallifanien odotus palkittiin – yleisö pääsee taas seuraamaan Tunturirallia
Rallifanien odotus palkittiin – yleisö pääsee taas seuraamaan Tunturirallia

Arctic Lapland Rally eli tuttavallisemmin Tunturiralli starttasi tänään Lordinaukiolta klo 11.00. Tänä vuonna 135 kilpailijaparia ottaa mittaa lumirännien herruudesta yli 220 kilometrin mittaisella rallireitillä.

Myös yleisö pääsee viime vuodesta poiketen paikan päälle seuraamaan ralleja. Järjestäjä noudattaa viranomaisten ohjeita tarkasti ja edellyttää katsojilta tilanteen vaatimaa käytöstä.

– Turvavälit ja käsihygienia ovat tärkeitä huomioida. Lisäksi katsojien on hyvä tutustua etukäteen rallikarttaan ja seurata kisoja vain merkityiltä katselualueilta, huomauttaa kisojen lehdistöpäällikkö Timo Korkalainen.

Korona on vienyt rallien suunnittelusta aimoisan siivun, mutta se on Korkalaisen mukaan kaiken tämän arvoista.

– Voidaan sanoa, että 75 prosenttia työajasta on mennyt korona-asioiden hoitamiseen. Mutta emme valita, vaan olemme iloisia, että tällä työllä voimme mahdollistaa tapahtuman järjestämisen, Korkalainen iloitsee.

Kisaviikonlopulta rallitiimi odottaa huippusuorituksia suomalaisilta huippunimiltä. Lisäksi ulkomailta on mukana ensikertalaisia.

– SM-sarjan kärkikuljettajista Mikko Heikkilä on varmasti mielenkiintoinen nimi. Sitten jännitämme, kuinka ralli sujuu ensimmäistä kertaa tunturissa ajavalta yhdysvaltalaiselta parilta, Korkalainen sanoo.

Kisan tunnetuin nimi taitaa olla Toyotan MM-rallitallin päällikkö Jari-Matti Latvala, joka lähtee kisaan 1990-luvun Toyota Celicalla. Latvala kilpailee autollaan luokassa kahdeksan.

"Viime vuonna harmitti ihan vietävästi"

Monet rallifanit olivat viime vuonna äärimmäisen pettyneitä, kun kisoja ei voinutkaan katsoa paikan päällä.

– Tosi ihana, että yleisö pääsee paikalle. Viime vuonna harmitti ihan vietävästi, kun ei päässyt. Seitsemän vuotta ainakin ollaan ralleja oltu katsomassa. Tänään mennään Mäntyvaaralle ja huomenna Ounasvaaralle. Maaliintulo katsotaan toki myös, Reija Hakso hehkuttaa.

– Autot ovat parasta, mitä voi kuunnella. Mukava, että koulussa on sen verran joustavaa, että ehtii tässä välissä käydä katsomassa, Lotte Hakso lisää.

Hannu Ylönen ja Matti Rahkonen ovat saapuneet paikalle Mikkelistä ja Orimattilasta. Lordinaukiolla miehet istuvat kahvikupposet kädessä ja nauttivat rallien lähtötunnelmasta.

– Äkkiseltään laskettuna tämä on 20. kerta ralleissa. Ihan jokaiselle erikoiskokeelle ei ehditä, mutta kairaan mennään kumminkin nauttimaan Lapin luonnosta, miehet sanovat.

Hannu Ylönen ja Matti Rahkonen ovat saapuneet ralleihin Mikkelistä ja Orimattilasta. Ylösellä on takanaan kahdetkymmenet rallit ja Rahkosella puolestaan neljät. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Isoja reittimuutoksia ja uusi Ounasvaaran erikoiskoe

Tunturirallin reitistö on kokenut suuren muutoksen. Viidestäkymmenestä erikoiskoekilometristä lähes neljäsosa on kilpailijoille täysin uusia.

– Reitti on monipuolinen ja perinteisiin nojaava. Se tuo käyttöön vanhoja legendaarisia osuuksia ja sisältää myös täysin uusia ja mielenkiintoisia reittejä, tiivistää Korkalainen.

Myös katsojat pääsevät kokemaan uutta, kun Ounasvaaralla ajetaan uusi erikoiskoe lauantaina puolen päivän aikaan. Reitti kulkee alas vaaran rinnettä.

– Ounasvaaran erikoiskokeen menestystä odotamme suurella innolla. Toivomme paljon katsojia, sillä paikalle on helppo päästä katsomaan, Korkalainen sanoo.

Tänä vuonna mukana on myös uusi Sm3-luokka. Kyseessä on harrastajaystävällisempi luokka, jossa ajetaan nelivetoautoilla.

– Tämän luokan auto on harrastajan kukkarolle ystävällisempi täysiverinen nelivetoinen kilpa-auto. On hyvin mielenkiintoista seurata, miten se lähtee kasvamaan, Korkalainen tuumaa.

Perinteikäs Tunturiralli käynnistyi Rovaniemellä jo 57. kerran. Millainen ralli on tänä vuonna? Haastateltavina Arctic Lapland Rallyn järjestystoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen, tallipäällikkö Eero Räikkönen sekä kuljettaja Eerik Pietarinen

Lue Rovaniemen ja Lapin koronatilanteesta tästä seurannasta.