Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää kokoontumisrajoituksille kuukauden jatkoa – penkkarit ja vanhojen tanssit siirtyvät

Pandemiaryhmä jatkaisi yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia helmikuun 24. päivään saakka. Samalla yksityistilaisuuksissa voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta sekä etätyösuositusta esitetään jatkettavaksi helmikuun loppuun.

Vanhojen tansseja ja penkkareita joudutaan siirtämään jo kolmantena perättäisenä kevään. Kuva Hämeenlinnan Lyseon tansseista vuodelta 2016. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aluehallintovirastolle kuukauden jatkoa kokoontumisrajoitusten osalta. Rajoituksen sisältö pysyisi samana eli yleisötilaisuuksissa sisätiloissa saisi olla kerrallaan kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa 50 henkilöä.

Pandemiaryhmä esittää, että rajoitusta jatkettaisiin helmikuun 24. päivään saakka. Samalla yksityistilaisuuksissa jo voimassa olevaa 10 henkilön kokoontumisrajoitusta sekä etätyösuositusta esitetään jatkettavaksi helmikuun loppuun saakka.

– Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että penkkareita ja vanhojen tansseja ei suositella tänäkään vuonna järjestettäväksi perinteiseen aikaan helmikuussa, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

– Uskomme kuitenkin, että ne on mahdollisuus järjestää myöhemmin keväällä. Tosin olemme huomanneet, että viruksen suhteen ei mitään varmoja lupauksia voi antaa, Leskinen jatkaa.

Lasten ja nuorten harrastuksia ei esitetä edelleenkään rajoitettavaksi, mutta tilannetta tarkkaillaan viikoittain.

Sally Leskinen: "Aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla"

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kokoontui torstaina 13. tammikuuta käsittelemään maakunnan koronavirustilannetta. Tilanne on kehittynyt viime viikkoina pahempaan suuntaan ja tartuntojen ilmaantuvuus on siirtynyt jälleen uudelle ennätysluvulle.

Sairaalahoidon kuormituksen ennustetaan nousevan edelleen. Omikron-variantin aiheuttaman epidemian huippua ennustetaan tammi-helmikuun vaihteeseen.

Sairaanhoitopiirin mukaan kaikkia tartuntoja ei enää saada testauksella kiinni ja myös tartuntojen kirjaamisissa on usean päivän viiveitä. Kanta-Hämeen, eikä monen muunkaan maakunnan alueella, tartunnanjäljityskään ei ole enää vaikuttavaa, sillä sekä eristysten että etenkin karanteenien osalta niitä ei juurikaan päästä määräämään, ennen kuin eristys- tai karanteeniaika on jo loppunut.

– Aiempaa suurempi merkitys on väestön vastuullisella toiminnalla altistuksen tullessa tietoon ja lievilläkin hengitystieoireilla, toteaaLeskinen.

Tästä syystä pandemiaryhmässä on alueen infektiotautien asiantuntijoiden ja tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden johdolla laadittu uusia toimintaohjeita niin väestölle (siirryt toiseen palveluun) kuin koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen käyttöön (siirryt toiseen palveluun) uudessa tilanteessa.

– Viranomaisjäljitystä tehdään Kanta-Hämeessä jatkossa vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä, sekä sote-ammattilaisten perhetartuntojen yhteydessä sairaala- tai hoivayksikköepidemioiden rajaamiseksi, Leskinen kertoo.

Kouluilta toivotaan joustamista etäopetuskäytännöissä

Kanta-Hämeen ohjeet noudattelevat THL:n torstaina 13. tammikuuta julkaisemien ohjeiden linjaa. Joiltain osin ne ovat yksityiskohtaisemmat ja alueen tilanteeseen sovitettuja.

Pandemiaryhmässä keskusteltiin myös yhteisestä linjasta, jota toivotaan maakunnan kouluilta.

– Koulujen osalta toivomme käytäntöjen joustamista siten, että etäopetukseen voi olla oikeutettu muutenkin kuin viranomaisen tekemän karanteeni- tai eristystodistuksen kanssa, kertoo Leskinen.

Asiaa perustellaan sillä, että viranomaisten kapasiteetti ei riitä todistusten kirjoittamiseen, eikä jäljitys- tai testauskapasiteetti kaikkien oireisten koululaisten testaamiseen terveydenhuollossa.