Uutta tietoa kohua herättäneestä asuntojen myynnistä Tampereella: 106 vuokrakodin kaupassa tarjoushaluja kysyttiin vain muutamalta sijoittajalta

Tampereen vuokra-asunnot Oy myi joulun alla yli sata asuntoa kahdeksasta kohteesta. Aiheesta nousi kohu ja yhtiö pahoittelee nyt aiheuttamaansa mielipahaa. Asukkaat saavat jatkaa vuokralla. Kaupunki oikoo tietoa testamenttilahjoituksesta.

Myös vuonna 1915 rakennetun Polvikatu 5:n asunnot myytiin joulun alla sijoitusyhtiölle. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen vuokra-asunnot Oy:n eli TVA:n toimitusjohtaja Marko Salonen pahoittelee kaupasta asukkaille aiheutunutta mielipahaa. TVA on Tampereen kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö.

Yhtiö myi joulun alla 106 asuntoa kahdeksasta kohteesta. Aiheesta nousi kohu, sillä asukkaat saivat tiedon kaupasta ilman ennakkovaroitusta tammikuun alussa.

Salonen sanoo ymmärtävänsä asukkaiden huolen asumisensa tulevaisuudesta.

– Asumiseen liittyvät asiat ovat herkkiä ja asukkaille omistajanvaihdos on tullut valitettavasti yllätyksenä, sillä kaupan valmisteluvaiheessa toimitaan kaupan tekijöiden kesken luottamuksellisesti. Kaupan osapuolet eivät voi tiedottaa kaupasta ennen kuin se on tehty, toteaa Salonen tiedotteessa.

Nykyisten asukkaiden vuokrasuhteet jatkuvat Salosen mukaan entisin ehdoin toistaiseksi voimassa olevien sopimusehtojen mukaisesti, vaikka uusi omistaja aikoo myydä asunnot.

Aloite kaupantekoon tuli TVA:n hallituksen puheenjohtajan Juhani Eskelisen muistikuvan mukaan alunperin Sijoitusasunnot.com:ilta, kun TVA osti yhtiöltä asuntoja. Tarjoushaluja kysyttiin muutamalta ehdokkaalta. Kielteisiä vastauksia tuli ja Sijoitusasunnot.com:ilta tarjous.

TVA:n oman arvion sekä ulkopuolisen arvioitsijan markkinahinta-arvion mukaan saatu tarjous oli hyvä. Yhtiön hallitus hyväksyi tarjouksen yksimielisesti. Hintaa ei haluta paljastaa.

Kaupan valmisteluvaiheessa TVA keskusteli kaupungin konsernihallinnon omistajaohjauksen kanssa. Yhtiö on myös esitellyt kaupunginhallituksen konsernijaostolle strategiaansa, joka sisältää myös suunnitelman myynneistä yleisellä tasolla.

Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen mukaan asuntokauppa noudatti valtuuston hyväksymää konserniohjetta, joten asiaa ei tarvinnut käsitellä kaupungin päätöksenteossa.

TVA käyttää rahan noin sadan uuden vuokra-asunnon rakentamiseen. Raha ei tule Tampereen kaupungin tilille eikä sillä rahoiteta esimerkiksi ratikkaa tai Hiedanrannan tekosaarta kuten joissakin pihapuheissa on epäilty.

Asukkaille tieto kaupasta tuli yllätyksenä

Polvikatu viiden asukkaat Pirjo ja Jukka Jokinen kuvasivat torstaina tilannetta järkyttäväksi. He sanovat pitäneensä kaupungin vuokra-asuntoa "ikuisena".

Asuntojen uusi omistaja Sijoitusasunnot.com tarjoaa asukkaille mahdollisuutta ostaa asunto itselleen. Yhtiö lupaa auttaa muun muassa rahoitusjärjestelyissä.

– Naurettavaa. Ruvetaanko tässä nyt yhdeksänkymppisinä ottamaan asuntolainaa, Jokiset sanoivat tuohtuneena.

Kaupunki oikoo mediatietoja testamenttilahjoituksesta

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että Polvikadun asunnot olisi aikanaan lahjoitettu kaupungille nimen omaan vuokra-asunnoiksi (siirryt toiseen palveluun). Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen mukaan väite ei pidä paikkaansa. Vuojolainen kertoo perjantaina illalla lähettämässään sähköpostissa, että testamenttia ei kaupungin arkistosta löydy.

– Sen sijaan löytyi oheinen valtuuston päätös ja sen mukainen kauppakirja vuodelta 1984, missä kyseinen Polvikadun tontti ja rakennus ovat kaupalla siirtyneet kaupungin omistukseen. Toimitan tämän teille tiedoksi asiaan liittyvien mahdollisten epäselvyyksien korjaamiseksi, Vuojolainen kirjoittaa.

Liitteessä on pöytäkirja Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksesta, joka on pidetty lokakuun 31. päivänä vuonna 1984. Kokous on päättänyt hyväksyä rouva Kyllikki Salmion tarjouksen Polvikatu 5:ssä sijaitsevan kiinteistön ostamisesta.

Vuonna 1915 rakennetussa talossa oli 10 huoneistoa. Tontteineen ostetun kiinteistön kauppahinta oli tuollon 900 000 markkaa.

Voit keskustella jutusta lauantaihin 15. tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Juttua on muokattu kello 17.39: Juttuun lisätty tieto siitä, että kaupunki on saanut Polvikadun kiinteistön omistukseensa kaupan kautta.