Pihlajalinnan ja Pohjola Sairaalan kauppa varmistui, satojen työntekijöiden työnantaja vaihtuu

Noin 270 työntekijää ja yli 300 ammatinharjoittajaa siirtyy Pihlajalinnalle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi yhdistymisen perjantaina. Arkistokuva. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Pihlajalinnan ja Pohjola Sairaalan yhdistyminen on varmistunut. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi yhdistymisen perjantaina, molemmat yritykset tiedottavat.

Kaupan nettovelaton käteishinta on 31,8 miljoonaa euroa. Pohjola Sairaalan liikevaihto oli 59,4 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 74,2 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Pihlajalinna ja Pohjola ovat solmineet viisivuotisen palvelusopimuksen. Pohjola Sairaala jatkaa omalla brändillään helmikuuhun asti, jonka jälkeen toimintaa jatketaan Pihlajalinnan brändin alla.

Pihlajalinna kertoi kaupasta viime heinäkuussa, mutta siihen tarvittiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntä. Virasto kertoi perjantaina, ettei näe estettä enää kaupalle.

Yrityskauppa ei viraston mukaan johda kilpailun olennaiseen estymiseen millään maantieteellisellä alueella ja kauppa voidaan hyväksyä sellaisenaan. Viraston selvityksen mukaan myös muut vakuutusyhtiöt hyötyvät kaupasta, koska siellä hoidetaan muitakin kuin Pohjola vakuutuksen asiakkaita.

Virasto selvitti, miten yhdistyminen vaikuttaa etenkin Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa kilpailuun. Tarkemmissa selvityksissä kuitenkin osoittautui, että osapuolten markkinaosuudet olivat matalammat kuin alussa tarkasteltiin. Lisäksi kilpailija Mehiläinen ilmoitti selvitysten aikana avaavansa uuden toimipisteen Tampereelle.

Viidessä kaupungissa

Pohjola Sairaala on ortopediaan eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja tapaturmien hoitoon erikoistunut sairaalaketju, joka on perustettu 2013. Pohjola Sairaala toimii viidellä yliopistosairaalapaikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Yhtiön palveluksessa on noin 270 henkilöä ja yli 300 ammatinharjoittajaa.

Mehiläisen piti ostaa Pihlajalinna, mutta kilpailuviranomaiset puuttuivat vuonna 2020 siihen, että kaupasta olisi syntynyt Pohjoismaiden suurin terveysjätti. Sen jälkeen Pihlajalinna päätti jatkaa kasvua muuten.

Kotimaisessa omistuksessa oleva 20-vuotias Pihlajalinna on Suomen suurimpia yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajia. Pihlajalinnalla on yli 140 toimipistettä ja niissä työskentelee lähes 6 000 työntekijää.

Lue lisää: