Lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista monella alueella – koronaministeriryhmä suositteli toisin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että lapset ja nuoret saavat jatkaa ohjattua harrastamista muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Samaan ratkaisuun päädyttiin Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneet lapset ja nuoret saavat jatkaa ohjattua harrastamista. Kuvassa ammattiopisto Lappian sähköalan opiskelijoita koulun liikuntatunnilla pelaamassa koripalloa Kemin Tervahallissa 9. joulukuuta 2021. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti odotetusti, että lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista.

Samaan ratkaisuun päätyi myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti, että vaikka tiloja Etelä-Pohjanmaalla suljetaan, lapset saavat jatkaa harrastamista.

Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli viime perjantaina, että pahenevan koronapandemian takia sisätilojen rajoituksia tulisi laajentaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Päätöksen asiasta tekevät aluehallintovirastot.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ihmetteli lauantaina hallituksen suosituksia lasten ja nuorten liikunnan rajoittamisesta.

– Arvioimme on, että lapset eivät toimi moottorina tässä pandemiassa, joten kaikki lasten rajoitukset ovat de facto hyvin vähän vaikuttavia, mutta haitat ovat välittömiä ja laajoja. Siksi lasten ja nuorten harrastuksia ei pitäisi systemaattisesti ja ilman perusteellista paikallista harkintaa rajata, Tervahauta kommentoi tilannetta Ylelle lauantaina.

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saisi jatkua aiemman linjauksen mukaisesti. Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä oli myös samaa mieltä.

Tästä syystä vaikutti siltä, että avit eivät tulisi noudattamaan koronaministeriryhmän suositusta liittyen lasten harrastusten keskeyttämiseen pahentuneen koronatilanteen takia.

Lasten elämää ei haluta tarpeettomasti rajoittaa

Vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneet lapset ja nuoret saavat siis jatkaa avin päätöksellä ohjattua harrastamista Etelä-Suomessa muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Tilojen käytössä tulee edelleen huomioida terveysturvallisuus.

– Lasten jokapäiväisen elämän rajoittaminen on koko epidemian ajan nähty viimesijaisena toimena, ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tätä korostanut, toteaa ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräys on tällä hetkellä voimassa Etelä-Suomen alueella Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi parhaillaan vastaavan päätöksen välttämättömyyttä Kymenlaakson alueelle sairaanhoitopiiriltä saamansa lausunnon perusteella. Mahdollinen päätös tilojen sulkemisesta tehtäisiin arviolta ensi viikon alussa ja tilanteesta tiedotetaan lisää mahdollisimman pian.

Etelä-Pohjanmaalla kuntosalit auki, Lounais-Suomessa myös uimahallit

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sulkee joitain liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja Etelä-Pohjanmaalla. Esimerkiksi kuntosalit saavat pysyä auki, mutta joukkueurheiluun tai ryhmäliikuntaan tarkoitetut tilat ovat kiinni. Myöskään uimahalleja tai kylpylöitä ei voida käyttää. Myös kokoontumisrajoitus kiristyy.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa päätös on tilojen osalta samansuuntainen, mutta myös uimahallit ja kylpylät saavat olla auki.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 15.1. kello 23:een saakka.

Lue myös: