Helsingissä saa äänestää, mutta eivät helsinkiläiset: Aluevaalien äänestyspaikalla Itiksessä on enemmän pois käännytettäviä kuin äänestäjiä

Keskusvaalilautakunnan mukaan helsinkiläiset vaikuttavat kuitenkin tietävän hyvin, ettei heillä tällä kertaa ole äänioikeutta. Esimerkiksi Itäkeskuksessa äänestyspaikalta on silti jonkin verran jouduttu käännyttämään helsinkiläisiä pois.

Vaalitoimitsija Tiina Kettunen palveli mahdollisia äänestäjiä perjantaina Stoan kirjaston äänestyspaikalla. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Osalla helsinkiläisistä olisi into äänestää aluevaaleissa, vaikka siihen ei tällä kertaa ole mahdollisuutta. Itäkeskuksessa, Stoan kirjastossa kävi perjantaina iltapäivään mennessä äänestämässä kahdeksan ihmistä.

– Ovella käännytetään enemmän helsinkiläisiä pois kuin mitä äänestäjiä on tulossa, kertoo vaalitoimitsija Niko Haukkala Itäkeskuksen Stoan kirjastossa.

Kaikki eivät ole ihastuneita siihen, että näissä vaaleissa ei saakaan äänestää.

– Yksi helsinkiläinen kommentoi että kaikki joudutaan maksamaan, mutta äänestämään ei pääse, vaalitoimitsija Tiina Kettunen sanoo.

Seuraavat aluevaalit ovat kuntavaalien yhteydessä vajaan kolmen vuoden päästä. Silloin myös helsinkiläisillä on mahdollisuus käydä vaaliuurnilla.

Stoan äänestyspisteessä on leppoisa tunnelma. Uusia äänestäjiä ei vajaan tunnin aikana käy yhtään. Yksi helsinkiläinen vanhempi henkilö käy paikalla. Hän toteaa, ettei tullut äänestyslipuketta kotiin, niin hän ei tiennyt, saako äänestää.

Ennakkoäänestyspaikoille on laitettu kyltit, ettei helsinkiläiset ole äänioikeutettuja aluevaaleissa. Helsingin keskusvaalilautakunnan mukaan ne on laitettu varmuudeksi ja koronaturvallisuuden vuoksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Helsingissä kolme ennakkoäänestyspaikkaa

Ulkopaikkakuntalaiset sen sijaan voivat äänestää aluevaaleissa ennakkoon myös Helsingissä. Kaupunki on järjestänyt äänestyspisteen kolmeen kirjastoon eli keskustakirjasto Oodiin, Pasilaan ja Itäkeskuksen Stoaan.

Kaupungin täytyy järjestää ennakkoäänestys aluevaalilain mukaisesti ulkopaikkakuntalaisille, vaikka Helsingin omat asukkaat eivät voi äänestää näissä aluevaaleissa.

– Kyselyjä on tullut hyvin vähän. Helsinkiläiset ovat hyvin tietoisia siitä, ettei heillä ole näissä vaaleissa äänioikeutta, sanoo Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna.

Kuitenkin vaalitoimitsijat ovat ennakoineet tilannetta ja äänestyspaikoilla on kyltit kertomassa siitä, ettei niissä voi äänestää muut kuin ulkopaikkakuntalaiset.

– Ohjeistuksella pyritään siihen, etteivät helsinkiläiset mene turhaan korona-aikana äänestyspaikoille, Reuna sanoo.

Ulkopaikkakuntalaiset voivat äänestää myös noin 200 eri laitoksessa. Niissä kiertää kuusi eri vaalitoimikuntaa.

Huomattavasti pienemmät järjestelyt muihin vaaleihin verrattuna

Aluevaalien järjestelyt ovat hyvin pienet pääkaupungissa, jossa varsinaisia vaaleja ei ole. Esimerkiksi vaalitoimikuntia on vain kuusi, kun tavallisesti niitä on yhteensä 25 niissä vaaleissa, joissa myös helsinkiläiset voivat äänestää.

Aluevaaleissa on kuudessa vaalitoimikunnassa yhteensä vajaat 40 työntekijää. Lisäksi kolmessa ennakkoäänestyspaikassa on yhteensä reilut kymmenen henkeä.

Esimerkiksi Oodin äänestyspiste oli viime kunnallisvaaleissa kesäkuussa 2021 erittäin vilkas. Reunan mukaan äänestäjät olivat pääosin helsinkiläisiä, näissä vaaleissa pisteissä on ollut varsin rauhallista.

– Puhutaan kymmenistä äänestäjistä päivässä. Etukäteen oli jo tiedossa, ettei äänestäjiä ole kovin paljon, koska koronan vuoksi on voimassa etätyösuositus ja ihmiset tekevät töitä kotonaan, Reuna sanoo.

Oodin äänestyspaikalla on käynyt perjantaina iltapäivään mennessä 26 henkeä ja Pasilassa neljä henkeä.

Ennakkoäänestys kotimaassa jatkuu aina tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy tänään, lauantaina.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 16.1.2022 kello 23 saakka.

Lue myös: