Jos mietit, voiko prinssi Andrew joutua vankilaan tai onko hän nyt matti meikäläinen, lue nämä 5 vastausta

Prinssi Andrew joutuu oikeuteen syytettynä seksuaalirikoksesta, jonka hinta saatetaan laskea miljoonissa.

61-vuotias prinssi Andrew on yhä 9. perillinen kruunuun. Kuva: John Thys / AFP

Prinssi Andrew’n siviilioikeuden juttu etenee, päätti newyorkilainen tuomari Lewis Kaplan torstaina 13. tammikuuta. Prinssi kiistää syytökset seksuaalirikoksesta.

Brittihovi tiedotti (siirryt toiseen palveluun) pian päätöksen jälkeen, että prinssi Andrew luopuu sotilaallisista arvonimistään sekä kuninkaallisesta tuesta ja tulee käymään oikeudenkäyntiä siviilihenkilönä.

Vastaamme tässä jutussa lyhyesti siihen, mitä prinssi Andrew’n oikeudenkäynnistä seuraa.

1. Voiko prinssi Andrew joutua vankilaan?

Ei näistä syytteistä. Syyllinen tuomio johtaisi todennäköisesti rahalliseen korvaukseen uhrille Virginia Roberts Giuffrelle.

Prinssi Andrew’ta vastaan ei ole nostettu rikossyytteitä, vaan tapausta puidaan siviilioikeudessa. The Guardian spekuloi (siirryt toiseen palveluun), että jos prinssi Andrew häviää jutun, vahingonkorvaukset voivat olla miljoonaluokassa.

Kuningasperhe ei rahoita oikeudenkäyntiä, mutta rahat kootakseen prinssi Andrew voi myydä miljoonien arvoisen alppimajansa Sveitsissä (siirryt toiseen palveluun).

Giuffren mukaan edesmennyt seksuaalirikollinen ja liikemies Jeffrey Epstein kauppasi Giuffren useaan otteeseen prinssi Andrew'lle seksiä varten. Tapahtumista on parikymmentä vuotta aikaa, ja Giuffren oli niiden aikaan 17-vuotias.

2. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Asia etenee julkiseen oikeudenkäyntiin valamiehistön eteen – todennäköisesti.

Prinssi Andrew voi myös valittaa oikeuden päätöksestä, mutta se on epätodennäköistä. Pitkittynyt käsittely lisäisi aiheen näkyvyyttä.

Asiantuntijat arvelevat suuntaan ja toiseen sitä, yrittääkö prinssi Andrew sopia syytteistä rahalla ilman oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynti yksityiskohtineen olisi prinssi Andrew’lle nöyryyttävä: jo nyt julkisuudessa on käsitelty esimerkiksi sitä, millä tavalla prinssi Andrew hikoilee (siirryt toiseen palveluun). Toisaalta rahallinen sopiminen viestisi syyllisyyden myöntämisestä.

Giuffren asianajaja sen sijaan on kommentoinut BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että pelkkä rahallinen korvaus tuskin kiinnostaa kanteen nostanutta Giuffrea.

Giuffre on sanonut ryhtyneensä oikeustaisteluun, jotta voisi näyttää muillekin, että on mahdollista saada elämänsä takaisin vaatimalla oikeutta.

– Myös valtaapitävät ja rikkaat on vaadittava vastuuseen teoistaan, Giuffre on sanonut lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Prinssi Andrew ja Virginia Roberts, taustalla Ghislaine Maxwell. Kuva: Shutterstock/All Over Press

3. Miksi prinssi Andrew’n sotilasarvonimet poistettiin?

Hovi tahtoo ylläpitää mainettaan ja irrottautua seksuaalirikoksista syytetystä prinssistä.

Päätös luopua sotilasarvonimistä tapahtui hovin tiedotuksen mukaan yhteisymmärryksessä, mutta asiaa on puitu jo pitkään kansainvälisessä mediassa.

Juuri ennen hovin tiedotusta 150 brittiveteraania julkaisi lausunnon (siirryt toiseen palveluun), jossa kuningatar Elisabethia pyydettiin riisumaan prinssin Andrew’n sotilaallisista titteleistään. Lausunto julkaistiin monarkiaa vastustavan Republica-ryhmän kautta.

Vaikka prinssi Andrew on kuningattaren poika, monet brittihovin asiantuntijat pitävät (siirryt toiseen palveluun) päätöstä välttämättömänä hovin maineen ylläpitämiseksi.

4. Onko prinssi nyt matti meikäläinen?

Ei sentään, prinssi Andrew on yhä 9. perillinen kruunuun.

Kuninkaalliseksi syntynyt prinssi Andrew ei saa virallisissa yhteyksissä käyttää titteliä “hänen kuninkaallinen korkeutensa”, mutta se säilyy prinssillä samaan tapaan kuin edustustehtävistä luopuneella prinssi Harrylla.

Prinssi Andrew'n kuninkaalliset tehtävät on jaettu muiden hovin jäsenten hoidettavaksi, mutta hänellä säilyy Yorkin herttuan titteli sekä vara-amiraalin sotilasarvo. The Timesin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) on mahdollista, että tuomio seksuaalirikoksesta voisi johtaa Yorkin herttuan arvonimen menettämiseen.

BBC arvioi (siirryt toiseen palveluun), että prinssi Andrew’lla on yhä valtion neuvonantajan asema eli kuningattaren sairastuessa hän voisi hoitaa joitakin velvollisuuksia kuningattaren puolesta.

5. Mitä prinssi Andrew tekee tuomion jälkeen?

Riippumatta syyllisyydestä tai syyttömyydestä, prinssin maine on lopullisesti pilalla. Häntä ei tulla näkemään julkisuudessa, arvioi brittimedia.

Ystävyys tuomitun seksuaalirikollisen Jeffrey Epsteinin kanssa on nakertanut prinssin asemaa pitkään.

Jo vuonna 2019 prinssi Andrew siirrettiin syrjään hovin edustustehtävistä, mutta tuomio voisi johtaa uuden tason “maan sisäiseen maanpakoon”, sanovat lähteet The Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus 16.1.2022 klo 19.09: Prinssin Andrew'n kiinteistö Sveitsissä on alppimaja eikä linna, kuten jutussa alun perin luki.

Voit keskustella aiheesta 16.1. klo 23 asti.