Lapin sairaanhoitopiiri koulutti 150 uutta koronajäljittäjää – johtajaylilääkäri: "Olisi toiveajattelua, että omikron on viimeinen covid-versio, joka tullaan näkemään"

Johtajaylilääkäri Jukka Mattila sanoo, että Lapin sairaanhoitopiirissä ei olla lyömässä hanskoja tiskiin jäljityksen suhteen, vaikka se työllistävää onkin. Tällä viikolla on pikakoulutettu 150 uutta jäljittäjää.

Vaikka Lapin sairaanhoitopiirin tartuntamäärät ovat lisääntyneet, sairaalakuormituksessa ne eivät näy. Kuvituskuva. Kuva: Mia Sivula / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne ja tartuntamäärät pysyttelevät entisellään. Viime viikolla tartuntoja todettiin hieman yli 1600, tällä viikolla tartuntoja on todettu torstai-iltaan mennessä vajaa 800.

Koska jäljitystyö on hankaloitunut osassa Lapin sairaanhoitopiirin kuntia, sairaanhoitopiiri on pikakouluttanut 150 terveydenhuollon oppilasta ja ammattilaista jäljitystyöhön. Koulutettavat ovat enimmäkseen keikkatyöstä kiinnostuneita lähihoitajaopiskelijoita, jotka löytyivät ammattiopisto Redun kautta.

Johtajaylilääkäri Jukka Mattilan mukaan kyseessä oli muutaman tunnin koulutus.

– Koulutus ei ole laaja, vaan siinä käytiin läpi perusasioita, mitä jäljittäjän työ on ja niin edelleen. Hoito-ohjausta siihen ei esimerkiksi kuulu, Mattila kertoo.

Lapin sairaanhoitopiirissä jäljitystyötä jatketaan kuten ennenkin

Tavoitteena on, että 150 uuden jäljittäjän avulla sairaanhoitopiiri saa nyt nopeasti kiinni paikallisen väestön joukossa leviävät tartuntaketjut.

– Toiveena on, että saisimme vaimennettua taudin leviämistä tässä kohtaa ja pärjäisimme sitten myös sairaalan ja terveyskeskusten muiden tarpeiden kanssa, Mattila sanoo.

Lapin sairaanhoitopiiri ei aio heittää hanskoja tiskiin tässä vaiheessa jäljittämisen suhteen, niin kuin osassa maata on jo tehty.

– Jäljitystä jatketaan. Jos tilanne kehittyy Pohjoismaissa tai Euroopassa siihen, ettei ole enää tarvetta taudin entisen kaltaiseen jahtaamiseen, niin sitten muutamme toimintamallia.

Mattila ei usko, että omikron olisi viimeinen covid-versio, joka tullaan näkemään.

– Se olisi aikamoista toiveajattelua, että se tähän muunnokseen loppuisi.

Lapin sairaanhoitopiirin lisääntyneet tartuntamäärät eivät toistaiseksi ole heijastuneet sairaalakuormitukseen. Keskussairaalassa on ollut hoidettavana kahdesta kuuteen potilasta yhtä aikaa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.