Kotkalainen mies vei it-laitteita Ikean parkkipaikalle ja joutui osaksi petosvyyhtiä – käräjäoikeus hylkäsi syytteen

Helsingin käräjäoikeus uskoo olevan mahdollista, että vuosia it-laitteita toimittanut mies ei tiennyt, että kyse on petosrikoksesta.

Viimeisetkin tuomiot it-tapauksessa annettiin Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Konekotka oy:n toimitusjohtaja Jarkko Pippolaa koskevan syytteen törkeästä petoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan on mahdollista, ettei kotkalainen Pippola tiennyt olevansa osa rikollista toimintaa. Pippolan syyte liittyy vuosina 2006–2016 tapahtuneeseen it-petokseen, jossa Helsingin kaupungin opetusviraston entinen päällikkötason työntekijä tilasi opetusviraston nimissä it-laitteita ja myi niitä eteenpäin.

Työntekijä tuomittiin maaliskuussa 2021 kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tekijä tunnusti huijanneensa kaupungin opetusvirastoa yli kahdeksan miljoonan euron petosjutussa.

Toimitus Ikean parkkipaikalle

Konekotka oy on yksi niistä yrityksistä, joilta päätekijä tilasi it-laitteita. Pippola toimitti tuomitun työntekijän tekemiä tilauksia muun muassa Ikean ja Finlandia-talon parkkipaikalle ja tuomitun kotiin.

Pippolan epäiltiin olevan tietoinen rikollisesta toiminnasta, mutta käräjäoikeus totesi mahdolliseksi, ettei Pippola ole tiennyt siitä, mitä it-laitteilla tehtiin. Tätä mahdollisuutta tuki myös se, että edes opetusvirastossa työskennelleet, tapauksessa todistaneet henkilöt eivät osanneet epäillä tuomitun toimintaa rikolliseksi.

Pippola erosi FC KTP:n puheenjohtajan tehtävästään rikossyytteen vuoksi vuonna 2020.

Tapauksessa oli yhteensä kahdeksan syytettyä, joista kahden tuomiot annettiin jo maaliskuussa 2021.

Muut viisi syytettyä Pippolaa lukuunottamatta tuomittiin perjantaina törkeästä rahanpesusta, tuottamuksellisesta rahanpesusta tai törkeästä petoksesta vankeuteen eri mittaisin tuomioin kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen ja kymmeneen kuukauteen.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia. Pippolan syytteen hylkäämisestä kertoi ensin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää aiheesta