Käräjäoikeus tuomitsi lisää ihmisiä Helsingin opetusviraston miljoonahuijauksesta – pisimmän tuomion saanut aiheutti yli miljoonan euron vahingon

Kolme laitteita ostanutta miestä tuomittiin törkeästä petoksesta. Ex-tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi sai jo viime vuonna yli kolmen vuoden vankeustuomion tunnustamisoikeudenkäynnissä. 

Helsingin käräjäoikeuden sisäänkäynti kuvattuna 19. helmikuuta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina lisää ihmisiä Helsingin kaupungin opetusviraston petosjutussa. Jo viime vuonna viraston entinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi, 55, tuomittiin yli kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Suoniemi tilasi vuosina 2006–2016 opetusvirastolle miljoonien edestä laitteita, jotka virasto maksoi, mutta ei koskaan saanut. Sen sijaan Suoniemi kauppasi laitteet neljälle miehelle, jotka myivät laitteet eteenpäin pääasiassa yksityishenkilöille.

Syyttäjän mukaan Suoniemi erehdytti opetusvirastoa maksamaan haamulaitteista yhteensä lähes seitsemän miljoonaa euroa ja hankki itselleen hyötyä lähes 8,5 miljoonan euron arvosta.

Suoniemellä oli tietohallintopäällikkönä valtuudet päättää hankinnoista, joiden arvonlisäveroton hinta oli alle 30 000 euroa. Tämänsuuruisia hankintoja ei tarvinnut kilpailuttaa.

Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen arveli aikaisemmin, että tuhansilta helsinkiläiskoululaisilta saattaa puuttua korruptiovyyhdin vuoksi tabletti tai tietokone.

Suoniemen ja yhden laitteita eteenpäin myyneen miehen osalta syytteet käsiteltiin viime vuonna tunnustamisoikeudenkäynnissä, jossa syytetty tunnustaa rikokset ja saa vastineeksi lievennystä tuomioonsa.

46-vuotias mies sai vuoden ja yhden kuukauden ehdollisen tuomion törkeästä petoksesta. Nyt tuomio annettiin lopuille kolmelle miehelle.

Syytettyjen toiminta on jatkunut pitkään

Ankarimman rangaistuksen sai Vesa Tapani Koste, 59, joka tuomittiin kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta. Oikeus katsoi, että Koste aiheutti toiminnallaan Helsingin kaupungille yli miljoonan euron vahingon.

Törkeästä petoksesta tuomittiin myös 42-vuotias mies vuoden ja kahden kuukauden ja 74-vuotias mies kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan kolmikko tilasi tuotteet Suoniemeltä ja haki ne tämän kodin parkkipaikalta. Miehet saivat tuotteet noin puoleen hintaan markkinahinnasta ja maksoivat ne käteisellä, tuomiossa kerrotaan.

– (Syytettyjen) toiminta on jatkunut pitkään ja toiminnassa on käytetty hyväksi Suoniemen vastuullista asemaa. Teolla on tavoiteltu ja saatu huomattavaa taloudellista hyötyä, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Laitteita toimittaneen firman edustajan syyte hylättiin

Kolmikon lisäksi jutussa tuomittiin perjantaina ehdolliseen vankeuteen kaksi ihmistä. Kosteelta tuotteita ostanut ja niitä edelleen eteenpäin myynyt 52-vuotias mies tuomittiin törkeästä rahanpesusta puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi Suoniemen lähipiiriin kuulunut henkilö tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Syytteessä oli myös yhden Suoniemelle laitteita toimittaneen firman edustaja. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi hänen syytteensä törkeästä petoksesta, koska oikeus katsoi, että oli mahdollista, ettei hän tiennyt Suoniemen toiminnasta ja siitä, että laitteet eivät päätyneet Helsingin kaupungille.

Yle julkaisee ehdottoman vankeustuomion saaneen henkilön nimen, koska kyseessä ovat rangaistukset törkeiksi arvioiduista rikoksista.

Lue myös: