Hallitus kaavailee rajoitusten vuoksi sulkeville yrityksille sulkemiskorvausta – moni aiemmin kokeiltu koronatyökalu tekee paluun

Suomen Yrittäjät kiittelevät: "Tämä vaikuttaa yritysten näkökulmasta varsin mittavalta paketilta ja hyvä niin."

Jos uusia ravintolarajoituksia tulee, ne koskevat korkean riskin ravintoloita, kertoi työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on päättänyt tukea helmikuun lisätalousarviossaan yrityksiä ja muita toimijoita, jotka ovat kärsineet rajoituksista ja sulkutoimista.

– Sulkemiskorvaus koskisi lailla tai viranomaismääräyksellä suljettuja toimijoita ja tiloja, kuten liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

Sulkemiskorvausten suuruus tulee Lintilän arvion mukaan olemaan noin 90 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Sulkemiskorvausten ohessa valmistellaan yrityksille kuudetta kustannustukikierrosta. Sen koko on noin 25 miljoonaa euroa kuukaudessa.

– Tärkeintä on saada nopeasi raha liikkeelle, meillä on erittäin paljon ongelmia erityisesti tapahtumateollisuudessa.

Myös niin kutsuttua tapahtumatakuuta on tarkoitus jatkaa kesäkuun loppuun.

– Tulemme hakemaan komissiolta lupaa että voisimme jatkaa sitä syyskuun loppuun, koska tapahtumat Suomessa keskittyvät heinä-elokuulle, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan yllä kuvattujen korvausten yhteissumma tulee olemaan 200–250 miljoonan euron kokoluokassa.

Ravintolarajoituksia valmistellaan

Koronaministerityöryhmä päätti myös valmistella ravintoloita koskevia lisärajoituksia.

– Päätös, joka tehtiin oli se, että sulkuja mahdollistavan lainsäädännön valmistelu alkaa. Ja siinä painopiste tulee olemaan korkean riskin ravintoloissa – mikäli se otetaan käyttöön. Hallitus oli hyvin yhtenäinen siitä, että matalan riskin ravintoloihin ei tule kohdistaa lisää rajoitteita, Lintilä sanoo.

Mahdolliset uudet rahoitukset eivät siis koskisi ravintoloita, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota ruokaa. Muutokset eivät koskisi myöskään ulkomaanliikenteen matkustaja-aluksia, henkilöstöravintoloita tai noutoruoan myyntiä. Esityksessä on määrä huomioida alueellinen epidemiatilanne.

– Siinä puhutaan varmaan kolmen–neljän viikon aikajanasta, koska eduskunta tulee asiasta päättämään.

Omavastuupäivät pois

Muutoksia tulee myös työttömyysturvaan. Työttömyysjakson niin kutsutut omavastuupäivät tullaan jälleen poistamaan, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.). Normaalioloissa työttömillä on työttömyysjakson alussa viisi omavastuupäivää, jolloin tukea ei vielä saa.

– Välttämättömien rajoitustoimien vuoksi moni ihminen on joutunut työttömäksi, lomautetuksi tai estynyt harjoittamasta ammattiaan. Nyt päätetyt tukitoimet tuovat tilanteeseen lievitystä ja niitä onkin jo peräänkuulutettu, Sarkkinen sanoo.

Ansiopäivärahaa saavat hyötyisivät muutoksesta keskimäärin 350 euroa ja peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavat 168 miljoonaa euroa. Valtiontaloudelle vaikutus on Sarkkisen mukaan parin kuukauden ajalta noin kymmenen miljoonaa euroa.

Yritystä ei tarvitse lopettaa tukea saadakseen

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi helpotuksista yrittäjien työmarkkinatukeen.

Normaalioloissa päätoimisella yrittäjällä on oikeus työttömyysetuuteen sen jälkeen, kun hän lopettaa liiketoiminnan kokonaan. Koronan alettua keväällä 2020 hallitus kuitenkin linjasi, että tuen saajan ei tarvinnut lopettaa liiketoimintaa.

– Tällä haluttiin välttää turhia yritysten lakkauttamisia, Haatainen sanoo.

Väliaikainen muutos oli voimassa viime marraskuun loppuun saakka, ja nyt se otetaan käyttöön uudelleen. Muutokset ovat voimassa myös takautuvasti.

Päätoimisen työskentelyn loppumisen voisi Haataisen mukaan todistaa sillä, että yritystoiminnasta saatava tulo on pandemian takia enintään 1103,92 euroa. Tulorajaa tarkistetaan vastaamaan muita tulorajamuutoksia.

Haatainen odottaa hallituksen kaavaileman muutoksen lisäävän työttömyysturvamenoja kahden kuukauden aikana noin 24 miljoonaa euroa.

Suomen Yrittäjät: Tutut työkalut käytössä, mutta yhtä puuttuu

Hallituksen suunnitelmat saavat Suomen Yrittäjiltä myönteisen vastaanoton.

– Tämä vaikuttaa yritysten näkökulmasta varsin mittavalta paketilta ja hyvä niin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinensanoo.

– Tässä käytetään nyt niitä samoja työkaluja, joita koronakriisin aikana on rakennettu. Se on viisasta, koska niihin on jo olemassa sääntely.

Yksi korona-aikana aiemmin käytetty työkalu kuitenkin puuttuu. Pentikäinen jäi kaipaamaan lomautusprosessien nopeuttamista.

– Yritykset joutuvat hyvin lyhyellä varoitusajalla reagoimaan muuttuviin rajoituksiin, mutta lomautusprosessit ovat meillä aivan liian pitkiä. Niihin hallituksen olisi pitänyt tarttua, hän sanoo.

Yrittäjät toivoisivat myös sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentämistä, mutta se toive ei ole aiemminkaan toteutunut.

Korjaus klo 19:24: Lintilän arvion mukaan sulkemiskorvauksen suuruus on noin 90 miljoonaa euroa kuukaudessa ja kustannustuen 25 miljoonaa euroa kuukaudessa. Luvut olivat aiemmin toisin päin.