Paperintuotanto voi sittenkin jatkua BillerudKorsnäsillä Pietarsaaressa – UPM:n lakon pysäyttämään tuotantoon syntyi väliaikaisratkaisu

UPM toimittaa viereisellä tontilla sijaitsevaan BillerudKorsnäsin paperitehtaaseen sen tarvitsemia raaka-aineita. Lakon vuoksi paperitehtaan tuotanto on jouduttu ajamaan alas, vaikka se ei ole työsopimuskiistan osapuoli.

Pietarsaaressa UPM:n lakko on vaikuttanut esimerkiksi BillerudKorsnäsin paperitehtaaseen, jonka tuotanto jouduttiin ajamaan alas vuodenvaihteessa. Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ruotsalaisyhtiö BillerudKorsnäsin Pietarsaaressa sijaitsevan paperitehtaan tuotanto saadaan toimintaan ensi viikolla. Tehtaan tuotanto ajettiin alas vuodenvaihteessa.

Syynä alasajoon oli naapuritontilla sijaitsevassa UPM:n sellutehtaassa alkava lakko ja tuotannon pysähtyminen siellä. Billerudin paperitehdas saa paperinsa raaka-aineen naapurista, eikä se voi valmistaa paperia ilman sitä.

BillerudKorsnäsin tehtaanjohtaja Risto Hovi kertoo, että Paperiliiton ja UPM:n kanssa on saatu sovittua siitä, että UPM toimittaa kuivattua sellua Billerudille. Samalla on sovittu muun muassa siitä, että UPM toimittaa teollisuusvettä voimalaitos Alholmens Kraftille, joka valmistaa siitä höyryä Billerudin tuotannon tarpeisiin.

Ne UPM:n työntekijät, jotka huolehtivat veden ja höyryn toimituksesta BillerudKorsnäsille, ovat tehneet Billerudin kanssa tästä työstä määräaikaisen työsopimuksen. Tästä on sovittu Billerudin ja Paperiliiton kesken.

Paperituotannon käynnistämisessä saattaa kuitenkin olla muutamia kompastuskiviä, toteaa Hovi. Tehtaan laitteisto on voinut vaurioitua kuluneen parin viikon seisauksen vuoksi. Lisäksi selvää ei ole, kuinka kauan UPM:n varastosellu riittää paperintuotannon tarpeisiin. Ratkaisu onkin väliaikainen.

– Pääsemme jossain vaiheessa ensi viikkoa jatkamaan tuotantoa ainakin joksikin aikaa, toteaa Hovi.

Lakko pysäytti UPM:n sellutehtaan tuotannon vuoden alussa muun muassa Pietarsaaressa. Lakossa on Pietarsaaressa 180 Paperiliittoon kuuluvaa työntekijää.

UPM:n lakon vaikutuksesta BillerudKorsnäs aikoi lomauttaa 80 työntekijää 24. tammikuuta lähtien. Lakon tilannetta tarkastellaan viikon 3 aikana.

15.1. kello 12:13 artikkeliin on lisätty tieto siitä, millaisella sopimuksella UPM:n työntekijät lakon aikana toimittavat vettä ja höyryä BillerudKorsnäsille. Juttuun on myös lisätty, milloin yhtiö tarkastelee lomautusten tilannetta.