Loviisan ydinvoimaloiden jatkoaika myötätuulessa: TEM hyväksyi YVA-selostuksen, Fortum on tyytyväinen EU:n kestävän rahoituksen luonnokseen

Jos Fortum hakee ja saa jatkoluvan, vuosina 1978 ja 1980 valmistuneet ydinvoimalat voisivat käydä 2040-luvun lopulle asti.

Loviisan voimalaitoksella toteutettiin laitoshistorian laajin modernisointiohjelma vuosina 2014 – 2018. Se maksoi puoli miljardia euroa. Kuva: Yle/Stefan Härus

Suomen ensimmäiset ydinvoimalat Loviisassa ovat askeleen lähempänä jatkoaikaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tänään antanut niin sanotun perustellun päätelmän Fortumin tekemästä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Ministeriön mielestä selostus täyttää lainsäädännön vaatimuksen.

– Tarkastelluilla vaihtoehdoilla ei todettu olevan sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä, estää tai lieventää hyväksyttävälle tasolle. Ydinvoimalaitoksen merkittävin normaalikäytön aikainen vaikutus on jäähdytysveden purkamisen kuljettama lämpökuorma lähimerialueelle, sanotaan ministeriön tiedotteessa.

Selostuksessa selvitettiin ympäristövaikutuksia, mikäli ydinvoimalat suljetaan tai niiden toimintaa jatketaan enintään noin 20 vuodella. Nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

Fortum tyytyväinen luonnokseen EU:n rahoitusluokittelusta

Vanhojen ydinvoimaloiden remontointi jatkoajalle vaatisi Fortumilta suuria investointeja.

Loviisan ydinvoimaloiden jatkon kannalta kenties merkittävin kysymys on se, luokitteleeko EU ydinvoiman ympäristön kannalta kestäväksi energialähteeksi. Luokittelulla EU pyrkii vaikuttamaan siihen, mihin rahoittajien eurot suuntautuvat.

Vuodenvaihteessa tuli julki luonnos, jossa ydinvoima luokiteltiin kestäväksi energialähteeksi määräajaksi.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että Euroopan komissio näyttäisi luokittelevan ydinvoiman osaksi EU:n kestävän rahoituksen kokonaisuutta. Emme näe julkisuudessa olevaa taksonomialuonnosta esteenä ydinvoimaloiden jatkolle, sanoo Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas.

Laitoksilla edellytykset jatkaa 70-vuotiaiksi asti

Yli 40-vuotiailla ydinvoimaloilla on Fortumin mukaan teknisesti ottaen hyvät lähtökohdat jatkaa 70-vuotiaiksi asti.

– Tavoite on jatkaa toimintaa niin kauan kuin se on turvallisesti ja kannattavasti mahdollista. Tällä hetkellä analyysimme tukevat tuotannon jatkamista vuoteen 2050 saakka, sanoo Boddas.

Fortum odottelee nyt muun muassa EU:n lopullisia päätöksiä luokittelusta. Yhtiö arvioi, että sillä on valmius tehdä päätös jatkolupien hakemisesta tämän vuoden aikana.

– Meille on myös tärkeää, että ydinvoimalle on yhteiskunnallinen tilaus, muistuttaa Boddas.

Kotimaan politiikasta esteitä tuskin tulee, sillä edes perinteisesti kielteisimmin ydinvoimaan suhtautuva Vihreät ei ole laittamassa kapuloita rattaisiin. Puolueen varapuheenjohtaja Atte Harjanne sanoi viimeksi lokakuussa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei Vihreät vastusta hallituksessa Loviisan jatkolupaa, mikäli turvallisuudesta huolehditaan.

Lue lisää: