Eteläisellä pallonpuoliskolla rikotaan lämpötilaennätyksiä

Argentiina oli toissapäivänä ja Australia eilen kuumimpia paikkoja maapallolla.

Argentiinassa on ollut ennätyksellinen lämpöaalto. Mies vilvoitteli vesisuihkulla Buenos Airesissa torstaina. Kuva: Enrique Garcia Medina / EPA

Argentiinassa on ollut korventava lämpöaalto, jonka aikana lämpötila on noussut 45 lämpöasteeseen ja vienyt hetkeksi maailman kuumimman paikan tittelin pois Australiasta, sillä lämpö ei laskenut kovin alas edes öisin.

Maan sähköverkko on kärsinyt kuumuudesta ja jättänyt satojatuhansia ihmistä ilman sähköä. Paikallisjohtajat ovat kehottaneet ihmisiä käyttämään vaaleita vaatteita, juomaan paljon ja hakeutumaan varjoon.

– Tulin kotiin ja sähköt olivat poikki, talo oli kuin uuni, kertoi Jose Casabal Argentiinan pääkaupungissaBuenos Airesissa. Hän kertoo vieneensä lapsensa uimaan isoäidin taloon kovan kuumuuden vuoksi.

Lämpöaallon on kerrottu johtuvan La Nina -ilmiöstä, joka työntää kuumaa ja kuivaa ilmaa maahan.

Meteorolgi Lucas Berencuan mukaan lämpöaalto voi rikkoa ennätyksiä ja osoittautua historialliseksi.

– Tässä lämpöaallossa on ollut erityisiä piirteitä ja hyvin korkeita lämpötiloja, joita analysoimme sen päätyttyä, sanoi Berencua uutistoimisto Reutersille.

Argentiinassa on viime vuosina ollut epätavallisen paljon maastopaloja pääjoen suistoalueella ja maan läpi virtaava Paraná-joen vedenpinta on laskenut alimmilleen 80 vuoteen.

Australiassa yli 50 lämpoastetta

Länsi-Australiassa sijaitsevassa Onslowissa mitattiin puolestaan eilen 50,7 lämpöastetta, kertovat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Ennen torstaita lämpötila oli Australiassa noussut 50 asteeseen vain muutamia kertoja, kertoo Guardian.

BBC:n mukaan viimeksi yhtä kuuma oli vuonna 1962.

Myös kahdessa muussa kaupungissa mitattiin 50 astetta torstaina. Paikallismedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan normaalisti tähän aikaan lämpasteita on noin 36.

Kuten Argentiinassa Länsi-Australiassakin on kärsitty maastopaloista. Esimerkiksi viime kuussa 6 000 hehtaaria maastoa paloi ja ihmisiä jouduttiin evakuoimaan.

Lue myös: