Kesy kettu näyttäytyi jälleen Helsingin Paloheinässä: ilmeisesti ruoan perässä oleva eläin on kerran vienyt maasta hiihtäjän jättämän liivinkin

Kesy kettu on tunnettu hiihtoväen someporukassa. Se tulee lähelle ulkoilijoita ja on kiinnostunut hiihtoladun varteen jätetyistä tavaroista.

Kettu Paloheinän hiihtoladulla Helsingissä
Kettu Paloheinän hiihtoladulla Helsingissä

Helsingin Paloheinässä kesy kettu on jo viikkojen ajan juossut laduilla ja lähellä hiihtäjiä. Ketusta on käyty keskustelua myös sosiaalisessa mediassa, muun muassa Paloheinän hiihtoladut -ryhmässä Facebookissa.

Sometoimittajamme Sara Salmi kohtasi ketun hiihtolenkillään. Katso pääkuvana oleva video.

Ensimmäisenä Paloheinän ladulla liikkuvasta ketusta kertoi Maaseudun Tulevaisuus -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kettumaisia elkeitä ladun varressa

Helsinkiläinen Mari Pihlatie oli hiihtämässä loppuvuodesta, kun kettu vei hänen liivinsä ladun varresta. Hän kertoi jättäneensä ylimääräisen hiihtoliivin lämmittelyn jälkeen metsän reunaan.

– Palatessani lenkin jälkeen ja laskiessani mäkeä alas, kanssahiihtäjät heiluttivat käsiään. He olivat huomanneet ketun vievän liivini metsään. Pysähdyin ja otin sukset pois. Huomasin, että kettu oli ihan ladun vieressä kuusen takana, liivi suussa, Pihlatie kertoi Yle Helsingin aamussa tapahtumista ennen uuttavuotta.

Pihlatie päätti mennä hakemaan liivin pois.

– Kun menin lähemmäksi, kettu oli laskenut liivin maahan. Otin liivin ja palasin takaisin suksien luokse. Kettu jäi ihmettelemään, mitä tämä nyt on, Pihlatie kertoo.

Liivi oli mennyt rikki, sillä onhan ketulla terävät hampaat.

Pihatie keskusteli tilanteesta muiden hiihtäjien kanssa. Keskustelun aikana kettu oli tullut vielä uudelleen heidän lähelleen muutaman metrin päähän. Kun se ei saanut mitään saalista eikä evästä, se oli juossut pienen hetken päästä takaisin metsään.

Vaikka Paloheinässä näkee paljon luonnonvaraisia eläimiä peuroista kettuihin, Pihatie ei ollut koskaan aiemmin kohdannut kettua näin lähellä.

– Olihan se ainutlaatuista, hän sanoo.

Kesy kettu on tuttu muillekin.

– Postasin Paloheinän hiihtoladut -ryhmään ilmoituksen, että älkää jättäkö ainakaan evästä taskuihin ladun varteen. Moni vastasi, että oli nähnyt ketun. Ilmeisesti se on löytänyt jotain syötävää asutuksen läheltä ja hiihtäjiltä.

Ruoan perässä kettu varmasti liikkuu.

– Kekseliäs eläin, jos se tottuu saamaan jotain, niin tulee helposti hakemaan uudestaan. Varmaan kyseessä on nuori yksilö, joka on tottunut siihen, ettei ole uhkaa, eikä kukaan hätistele, Pihatie toteaa.

Pihlatie toimii maaperä- ja ympäristötieteen professorina Helsingin yliopiston Viikin yksikössä.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 16.1.2022 kello 23 saakka.

Lue myös: