Ruotsi lähettänyt lisää sotilaita strategisesti tärkeään Gotlantiin – Yle seuraa joukkojen toimintaa paikan päällä

Itämeren suurimpaan saareen on saapunut noin 120 hengen vahvuinen valmiusjoukko. Ruotsalaiset sotilaat vartioivat Visbyn lentokenttää ja alueen tärkeimpiä satamia. Svenska Ylen toimittaja seuraa tilannetta Gotlannissa.

Svenska Ylen toimittaja Gotlannissa: Ruotsi osoittaa puolustustahtoa
Svenska Ylen toimittaja Gotlannissa: Ruotsi osoittaa puolustustahtoa

Ruotsin puolustusvoimat ovat kuljettaneet illan ja yön aikana lisää sotilaita Gotlannin saarelle. Ruotsi reagoi näin Venäjän laivaston lisääntyneeseen toimintaan Itämerellä.

Gotlannin rykmentin johtaja Mattias Ardin kertoo Svenska Ylelle, että toimella reagoidaan pitkäaikaiseen kehitykseen alueella.

– Turvallisuustilanne kulmillamme on huonontunut jo pitkään. Euroopassa on paljon sotilastoimintaa. Yhteenvetona puolustusvoimat on arvioinut, että on syytä siirtää osa joukoistamme Gotlantiin, Ardin sanoo Svenska Ylen haastattelussa.

Rykmentin johtaja Ardin ei halunnut kommentoida siirrettyjen sotilaiden määrää Svenska Ylelle. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) strategisesti tärkeälle Itämeren saarelle on saapunut noin 120 hengen vahvuinen valmiusjoukko.

Joukot ja kalusto tuotiin perille lautalla ja yhdysvaltalaisella raskaan sarjan C-17-kuljetuskoneella, jonka yhteiskäyttöhankkeessa Ruotsi on mukana.

Nyt Gotlannin tärkeimmissä satamissa ja Visbyn lentokentällä partioi ruotsalaisia sotilaita.

– Olemme selvästi näkyvillä ja strategisesti tärkeissä siviilikohteissa, kuvaili Gotlannin rykmentin tiedottaja Tomas Ängshammar SVT:lle aikaisemmin tällä viikolla. (siirryt toiseen palveluun)

Katukuvassa näkyneet sotilaat ja raskaat sotilasajoneuvot ovat herättäneet asukkaissa huolta. Elisabeth Karlssonin mukaan hän on nähnyt tänään lauantaina saarella synkän oloisia sotilaita.

– Se tuntuu pahalta, Elisabeth Karlsson kertoo Svenska Ylelle.

Ruotsi haluaa lähettää Venäjälle viestin

Ruotsalaiset sotilaat ovat ilmestyneet Visbyn katukuvaan. Kuva: Lehtikuva

Viime päivinä kansainvälistä huomiota ovat herättäneet Venäjän laivaston Itämerelle tuomat maihinnousualukset.

Viimeisen kolmen viikon aikana venäläisten maihinnousualusten määrä on noussut Itämerellä yhdestä kuuteen. Samaan aikaan jännitteet Venäjän ja länsivaltojen välillä ovat olleet jo pitkään kireät Ukrainan tilanteen vuoksi.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Gotlantiin on päätetty lähettää lisää joukkoja Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi.

– Meidän mielestämme kehitys on tärkeä panna merkille ja lähettää viesti, että otamme tilanteen vakavasti, Hultqvist kommentoi lauantaina Dagens Nyheter -sanomalehden haastattelussa.

Valmiustasoa nostettu myös muualla Ruotsissa

Ruotsin puolustusministeri korosti Gotlannin sotilasstrategista merkitystä verraten sitä Ahvenanmaahan ja Tanskan hallitsemaan Bornholmin saareen.

Gotlanti on sotilaallisesti tärkeä, sillä saaren haltija pystyy hallitsemaan sekä lähialueen ilmatilaa että merialueita, puolustusministeri Hultqvist perusteli.

Valmistasoa on nostettu myös muualla Ruotsissa, ja sotilaita on nähty esimerkiksi Oskarshamnin satamakaupungissa.

– Olemme paikoissa, joissa katsomme sen tarpeelliseksi, kommentoi Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja Therese Fagerstedt SVT:lle.

Suomessa puolustusvoimat ei perjantaina kommentoinut, aikooko Suomi seurata Ruotsin esimerkkiä ja nostaa valmiustasoa reaktiona Venäjän toimiin.

Artikkelia täydennetty 15.1.2022 klo 18.30. Juttuun lisätty Gotlannin rykmentin kommentit sekä paikallisen asukkaan kommentti tilanteesta.

Artikkelia täydennetty 15.1.2022 klo 14.48. Lisätty tieto, että ruotsalaisjoukkoja on kuljetettu Gotlantiin myös lautalla.

Lue lisää: