Eteläsavolaiset rynnivät joukolla vaaliuurnille – ennakkoäänestyksen aktiivisuus Suomen vilkkainta

Mikkeliläinen vaalitoimitsija Marianne Tavast-Pasonen on pannut merkille, että liikkeellä on runsaasti nuoria. Ensimmäistä kertaa äänestävät kokevat sote-aiheen tärkeäksi.

Ennakkoäänestys alkoi kauppakeskus Stellassa Mikkelissä keskiviikkoaamuna. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Aluevaalien ennakkoäänestys on ollut tähän mennessä vilkkainta Etelä-Savossa. Lauantaina kello 14 Etelä-Savon hyvinvointialueen äänioikeutetuista 17,2 prosenttia oli käynyt äänestämässä, kun koko maan keskiarvo oli 13,4.

Vaalitoimitsija Marianne Tavast-Pasonen on seurannut äänestämistä kauppakeskus Stellassa Mikkelissä. Tavast-Pasosen mukaan liikkeellä on ollut runsaasti kaikenikäisiä.

– Ihmisiä tuntuu kiinnostavan. Sellaisen huomion olen tehnyt, että myös nuoria on ollut paljon. On heitä, jotka eivät ole aiemmin äänestäneet ja jotka nyt kokevat sote-aiheen tärkeäksi.

Tavast-Pasonen sanoo, että koronan tuomat rajoitukset turvaväleineen ja puhdistuksineen ovat aiheuttaneet välillä ylimääräisiä jonoja. Yleinen tunnelma on silti ollut leppoisa Stellan äänestyspaikalla.

Ihmisiä ennakkoäänestyskopeissa Mikkelissä kauppakeskus Stellassa. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

– Hyvällä mielellä ihmiset ovat liikkeellä. Iltapäivisin ja iltaisin on kyllä väljempää, joten omaa äänestysajankohtaa kannattaa miettiä, jos ei ole välttämätöntä tulla ruuhka-aikaan, Tavast-Pasonen kertoo.

Toistaiseksi Suomen rauhallisin äänestystahti on ollut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Siellä 9,8 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt vaaliuurnilla kello 14:ään mennessä.

Yle seuraa vaalikampanjointia jokaisen hyvinvointialueen näkökulmasta. Ylen digitaalisia, alueellisia vaalitelttoja on kaikkiaan 21, ja toimitukset päivittävät niitä vaaleihin asti.

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyy ulkomailla tänään ja kotimaassa ensi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa valitaan yli 10 000 ehdokkaan joukosta ne, jotka päättävät jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä tulevilla hyvinvointialueilla.

Lisää aiheesta: