Tongan tulivuorenpurkauksesta tsunamivaroituksia Tyynellämerellä – Japanissa varoitetaan jopa kolmen metrin aalloista

Tongassa on mitattu 1,2 metrin korkuinen tsunamiaalto. Kuolonuhreista tai loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa.

Tulivuorenpurkaus aiheutti tsunamin Tongassa
Tulivuorenpurkaus aiheutti tsunamin Tongassa

Merenalainen tulivuori purkautui lauantaina Tyynellämerellä Tongan saarivaltion pohjoispuolella.

Hunga Ha'apai -tulivuoren purkautuminen synnytti reilun metrin korkuisen tsunamiaallon, joka on rantautunut lähialueen saarille. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko luonnonkatastrofi vaatinut ihmishenkiä.

Tulivuori purkautui 64 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista Nuku'alofasta.

Räjähdyksenomainen purkaus aiheutti erittäin kovan pamauksen, joka BBC:n mukaan kuultiin jopa Fidzillä (siirryt toiseen palveluun)noin 800 kilometrin päässä tulivuoresta.

Tongan tulivuorenpurkaus tallentui satelliittien kuviin.

Yhteydet saarivaltioon poikki

Australian Meteorologian viraston mukaan pääkaupunki Nuku'alofaan rantautunut tsunamiaalto oli korkeudeltaan noin 1,2 metriä.

Tongalaisen Faka’iloatonga Taumoefolaun Twitteriin jakamassa videossa näkyy, miten aalto nousee maihin.

Tongalainen Mere Taufa kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tulivuorenpurkaus sai maan ja hänen talonsa tärisemään. Minuuttien kuluttua vesi nousi asuntoon ja hän näki naapuritalon seinän romahtavan.

Fidzillä asuvan toimittajan Jese Tuisinun Twitterissä julkaisemasta videosta näkyy, miten vesi vyöryy autoilijoiden päälle.

Saarivaltiossa ehdittiin antaa maanlaajuinen tsunamivaroitus ennen aallon rantautumista.

Uutistoimistojen mukaan tietoliikenneyhteydet Tongan saarivaltioon ovat tällä hetkellä poikki, joten tietoa mahdollisesti käynnissä olevista pelastus- ja raivaustöistä ei ole.

Paikallisen median mukaan Tongan kuningas Tupou VI evakuoitiin poliisien ja sotilaiden saattamana rannan läheisyydessä sijaitsevasta palatsistaan korkeammalle maaperälle.

Tsunamivaroituksia Tyynellämerellä

Yhdysvallat on antanut tsunamivaroituksen eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevalle Amerikan Samoalle. Lisäksi varoitus annettiin Yhdysvaltojen länsirannikolle.

Yhdysvaltoihin kuuluvalla Havaijille on iskenyt puolen metrin ja 80 senttimetrin korkuisia tsunamiaaltoja, jotka ovat aiheuttaneet lievää tulvimista. Aallot eivät toistaiseksi näytä aiheuttaneen henkilö- tai muita vahinkoja.

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan noin 1,2 metrin korkuinen tsunami on iskenyt sen eteläiselle Amami Oshiman saarelle. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen jopa kolmen metrin korkuisista aalloista.

Ilmatieteen laitos ei heti määritellyt aaltoa tsunamiksi. Se kuitenkin päätti aktivoida tsunamivaroitusjärjestelmän kehottaakseen Amamin saaren asukkaita evakuoitumaan riskialueilta.

– Emme tässä vaiheessa vielä tiedä, onko kyseessä tsunami, mutta olemme havainneet vahvoja vuoroveden muutoksia ja kehotamme asukkaita vastaamaan siihen, laitoksen edustaja kertoi tiedotustilaisuudessa.

Varoitus on päällä myös osissa Uutta-Seelantia, joka sijaitsee noin 2 300 kilometrin päässä purkauspisteestä. Lisäksi varoituksia on annettu Fidzillä, Vanuatulla, Chilessä ja Australiassa, jossa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa ihmisiä on kehotettu pysymään poissa rantaviivan läheisyydestä.

Päivitetty 15.1. klo 17.02: Lisätty tieto Tongan kuninkaan evakuoinnista.

Päivitetty 15.1. klo 18.00: Lisätty tieto tsunamivaroituksista Yhdysvalloissa, Vanuatulla, Fidzillä, Chilessä ja Australiassa sekä Havaijin tilanteesta.

Päivitetty 15.1. klo 19.51: Lisätty tieto Japanin tsunamivaroituksesta.

Päivitetty 15.1. klo 20.15: Täsmennetty tietoja Japanin tsunamivaroituksesta.