Hyppää sisältöön

Texasissa synagogan kaikki panttivangit vapautettu – Facebookissa striimatussa jumalanpalveluksessa kuului epäillyn puhetta

Paikallisen poliisipäällikön mukaan epäilty on kuollut.

Poliisin panttivankitilanteissa käyttämän SWAT-yksikön jäseniä synagogan läheisyydessä Colleyvillessä lauantaina. Kuva: Andy Jacobsohn / AFP

Yhdysvaltain Texasissa Dallasin ja Fort Worthin metropolialueella sijaitsevassa synagogassa meneillään ollut panttivankitilanne on ohi.

Aseistautuneen epäillyn pantinvankina oli tiettävästi rabbi sekä ainakin kolme muuta ihmistä. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa uutiskanava ABC News (siirryt toiseen palveluun).

Kymmenen tuntia tilanteen alkamisen jälkeen Texasin kuvernööri Greg Abbott tviittasi kaikkien panttivankien olevan elossa ja turvassa. Yksi panttivangeista oli vapautettu jo muutama tunti aiemmin.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan epäilty on kuollut. Paikalla olleiden toimittajien mukaan ennen Abbottin ilmoitusta synagogalla kuultiin äänekäs räjähdys ja ampumista.

Epäilty oli oman väittämänsä mukaan myös asentanut pommeja eri paikkoihin.

Epäilty vaati terrorismista tuomitun vapauttamista

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kirjoitti (siirryt toiseen palveluun), että poliisi oli evakuoinut alueen. Paikallisen poliisin edustaja Dara Nelson kertoi kanavan mukaan, että tilanteesta ei aiheutunut uhkaa väestölle. Ihmisten tuli välttää aluetta.

Nelson sanoi liittovaltion poliisin FBI:n hoitaneen neuvotteluja. Medioiden mukaan käynnissä oli myös erikoisryhmäoperaatio.

ABC Newsin tietojen mukaan epäilty olisi vaatinut terroristirikoksista tuomitun Aafia Siddiquin vapauttamista. Aiemmin kanava kertoi, että epäilty olisi Siddiquin veli. ABC News kuitenkin myöhemmin kertoi Siddiquin veljen asianajajan ottaneen kanavaan yhteyttä ja kertoneen veljen olevan Texasin Houstonissa. Asianajaja oli välittänyt tiedot myös viranomaisille.

Presidentti Joe Bidenia tiedotettiin tilanteesta, ja Valkoinen talo seurasi etenemistä tiiviisti. Myös Israelin pääministeri Naftali Bennett sanoi Israelin seuraavan tilannetta tarkasti.

Facebook-videosta tietoja viranomaisille

Synagogassa oli käynnissä lauantainen juutalaisten sapattijumalanpalvelus, jota pystyi seuraamaan suorana Facebookissa. Dallas Morning News kirjoittaa, että panttivankitilanne ei näkynyt lähetyksessä, mutta epäillyn oli kuultu puhuvan lähetyksen aikana. Oli epäselvää, keille mies puhui.

Jumalanpalvelusta seuranneet jättivät viestejä, jossa pyydettiin rukoilemaan tilanteen päättymistä rauhallisesti. Tallenne on CNN:n mukaan poistettu Facebookista.

CNN:n mukaan viranomaiset tarkastelivat lähetystä ja ovat käyttäneet sitä tiedonhankintaan.