Hyppää sisältöön

Monilla pienillä paikkakunnilla äänestetään isoja innokkaammin – tutkija: "On haluttu lähteä haastamaan ennakkoasetelmaa"

Huoli palveluiden keskittymisestä voi nostaa intoa perinteisesti matalan äänestysaktiivisuuden alueilla, arvioi valtio-opin yliopistonlehtori Jouni Tilli.

Ennakkoäänestys päättyy ensi tiistaina. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Aluevaaleissa on tähän mennessä äänestänyt ennakkoon 15,9 prosenttia äänioikeutetuista. Aktiivisuus vaihtelee huomattavasti eri puolilla Suomea.

Vilkkaimmin vaaliuurnilla on käyty Etelä-Savon hyvinvointialueella, missä äänestysaktiivisuus ylsi 19,6 prosenttiin sunnuntaina kello 15. Rauhallisin tahti on toistaiseksi ollut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (11,9 prosenttia).

Valtio-opin yliopistonlehtori Jouni Tilli Jyväskylän yliopistosta nostaa esiin, että monilla pienillä paikkakunnilla on oltu isoja kuntia ja kaupunkeja aktiivisempia.

– Yksi syy on todennäköisesti se, että on haluttu lähteä haastamaan ennakkoasetelmaa, jonka perusteella kaupungeille on tulossa vahva edustus aluevaltuustoihin.

Äänestysaktiivisuuden mahdollisimman tasainen alueellinen jakautuminen on Tillin mukaan tärkeää edustuksellisuuden ja uudistuksen legitimiteetin kannalta. Myös pienten äänen pitää kuulua valtuustoissa.

– Muuten pienten paikkakuntien ihmisille voi tulla olo, että heidän ylitseen kävellään. Tämä saattaisi ajan mittaan johtaa ongelmiin.

Tillin mukaan varsinaisen vaalipäivän lähestyessä on kiinnostavaa nähdä, koetaanko perinteisesti matalan äänestysinnon alueilla Itä-Suomessa aktiivisuuden nousu. Äänestysintoa voi lisätä esimerkiksi huoli palveluiden keskittymisestä.

Yle seuraa tiiviisti vaaleja ja kampanjointia eri hyvinvointialueilla. Ylen digitaalisia, alueellisia vaalitelttoja on kaikkiaan 21.

Ennakkoäänestys päättyy ensi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa on ehdolla yli 10 000 ihmistä. Heidän joukostaan valitaan ne, jotka päättävät jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä tulevilla hyvinvointialueilla.

Lisää aiheesta: