Hyppää sisältöön

Liittojen reviirikiista johtaa ilmailutekniikan lakkoon maanantaina – Finnair varautunut erikoisjärjestelyillä

Ammattiliitto Pro pyrkii lakon avulla mukaan Paltan ja Ilmailualan unioni IAU:n välisiin lentoliikenteen palveluja koskeviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Lakko vaikuttaisi Finnairin lentojen huoltoon, ja Finnair kertoo tehneensä erityisjärjestelyjä turvatakseen lentokoneiden huoltotoiminnan jatkuvuuden myös lakkotilanteessa. F Kuva: Silja Viitala / Yle

Ilmailualalla on maanantaina alkamassa lakko, joka saattaa heijastua myös Finnairin lentoliikenteeseen. Yhtiöstä kerrotaan, että yllättäviä perumisia pyritään välttämään ennakkovalmisteluilla. Finnair ei ole osapuolena työmarkkinakiistassa.

Ammattiliitto Pro on aloittamassa aamukuudelta ilmailutekniikan työnseisauksen viidessä alan yrityksessä. Työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat Palta paheksuu lakkoa ja luonnehtii Pron toimintaa häikäilemättömäksi.

Taustalla on Pron vaatimus päästä mukaan Paltan ja Ilmailualan unioni IAU:n välisiin lentoliikenteen palveluja koskeviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Lakon piirissä ovat Finnair, Finnair Technical Services, Ga Telesis, TCR ja Hub Logistics. Lakon piti alun perin alkaa jo vuodenvaihteessa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä kahdella viikolla.

Kiista sovitteluun maanantaina

Työriitaa sovitellaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan kanssa maanantaina. Kiistaa on setvitty myös työtuomioistuimessa, joka linjasi, että Prohon kuuluvan Ilmailutekniikan ammattiyhdistys ITA:n ilmoittama ylityökielto, vuoronvaihtokielto sekä lakko ovat laillisia työtaistelutoimia.

Palta huomauttaa, että lentoliikenteen palveluja koskeva sen ja IAU:n välinen työehtosopimus on voimassa ensi vuoden maaliskuun puoliväliin asti.

– Kyseessä on työntekijäjärjestöjen keskinäinen riita, jossa Pro jääräpäisesti pyrkii mukaan neuvottelupöytään, jossa se ei ole sopimusosapuolena. Viesteissään jäsenistölleen Pro väittää lakon koskevan kaikkea lakonalaista työtä. Lakossa ovat kuitenkin työntekijät, eivät työt. Toisin kuin Pro väittää, lakko ei koske ITA ry:hyn järjestäytymättömiä työntekijöitä, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio Paltasta sanoo tiedotteessa.

– Työtaistelussa jokaisella työntekijällä, järjestäytyneellä tai järjestäytymättömällä, on aina oikeus päättää itse, osallistuuko lakkoon vai ei, Vuorio jatkaa.

Ilmailualan Unioni otti kiistaan kantaa omalla tiedotteellaan (siirryt toiseen palveluun), jossa se kritisoi Pron antaneen vääriä tietoja.

– Järjestäytymättömien työntekijöiden työssäkäyntiä tai asemaa Pron keskuslakkotoimikunnan päätökset eivät rajoita millään tavoin, IAU:n tiedotteessa todetaan.

Lue myös