Hyppää sisältöön

Texasin synagogahyökkäyksen epäilty oli 44-vuotias Britannian kansalainen

Yhdysvaltain presidentin ja Britannian ulkoministerin mukaan kyseessä oli terroriteko.

Poliisin panttivankitilanteissa käyttämän SWAT-yksikön jäseniä synagogan läheisyydessä Colleyvillessä lauantaina. Kuva: Andy Jacobsohn / AFP

Texasissa Yhdysvalloissa viikonlopun synagogahyökkäyksestä epäilty oli 44-vuotias Britannian kansalainen, kertoi Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sunnuntaina. FBI:n mukaan kaikki viittaa siihen, että hän toimi yksin.

Britannian ulkoministeri Liz Truss tuomitsi teon heti antisemitistisenä terroritekona.

– Puolustamme yhdessä Yhdysvaltain kanssa kansalaistemme oikeuksia ja vapauksia niitä vastaan, jotka levittävät vihaa, Truss kirjoitti Twitterissä.

– Ajatukseni ovat juutalaisyhteisön sekä kaikkein niiden luona, joihin Texasin vastenmielinen teko on vaikuttanut, ulkoministeri jatkoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden luonnehti niin ikään hyökkäystä terroriteoksi. Samalla hän näytti vahvistavan mediassa aikaisemmin esillä olleet tiedot, joiden mukaan epäilty olisi vaatinut terrorismirikoksista tuomitun Aafia Siddiquin vapauttamista.

Bidenin mukaan teko "liittyi henkilöön, joka pidätettiin 15 vuotta sitten ja on ollut vankilassa 10 vuotta".

Veli: Mies kärsi mielenterveysongelmista

Blackburnin teollisuuskaupungista kotoisin olevan miehen veli kertoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että tämä kärsi mielenterveysongelmista. Veljen mukaan miehen perhe vietti yönsä Blackburnin poliisiasemalla pitäen yhteyttä FBI:n, neuvottelijoiden ja miehen itsensä kanssa.

– Haluaisimme sanoa, että perheenä emme hyväksy mitään hänen teoistaan ja haluaisimme vilpittömästi pyytää anteeksi täysin sydämin kaikilta tapauksen uhreilta tämän valitettavan tapauksen johdosta, veli kirjoittaa Blackburnin muslimiyhteisön Facebook-sivulla.

– Haluaisimme myös lisätä, että mikä tahansa ihmisolentoon kohdistuva hyökkäys, olipa kyseessä juutalainen, kristitty tai muslimi, on väärin ja pitäisi aina tuomita.

Yhdysvaltojen poliisilähteet kertovat BBC:lle, että mies saapui Yhdysvaltoihin noin kaksi viikkoa sitten.

Epäilty sai surmansa

Dallasin ja Fort Worthin metropolialueella sijaitsevassa synagogassa oli käynnissä lauantainen juutalaisten sapattijumalanpalvelus, kun sinne hyökättiin.

Kymmenisen tuntia kestäneen piirityksen jälkeen kaikki panttivangit oli saatu vapaaksi. Aseistautuneen epäillyn panttivankina oli rabbi ja kolme muuta ihmistä.

Kaappaajaksi epäilty mies sai surmansa. Poliisi ei kertonut, tappoiko miehen poliisin rynnäkköryhmä vai surmasiko mies itsensä. Synagogasta kuultiin laukauksia ja räjähdys juuri ennen ilmoitusta panttivankien vapauttamisesta.

Päivitetty 16.1. klo 22.14: Lisätty tieto epäillyn veljen Facebook-julkaisusta.

Lue lisää aiheesta: