Hyppää sisältöön

Vaasan keskussairaalassa kolmetoista koronapotilasta hoidossa – Marina Kinnunen kaipaa uusia mittareita koronatilanteen määrittelyyn

Kinnusen mukaan tartuntatilastoja tärkeämpi mittari on, kuinka monta koronapotilasta tarvitsee sairaalahoitoa. Sunnuntaina määrä oli 13 henkilöä. Potilaista yhdeksän oli osastolla ja neljä teho-osastolla.

Marina Kinnusen mukaan Vaasan uusi testausasema pyritään avaamaan mahdollisimman pian. Kuva: Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen toivoo uusia mittareita, millä määritellä koronatilannetta.

Pohjanmaalla todettiin eilen sunnuntaina 262 uutta koronatapausta, mutta tartuntatilastot ovat puutteellisia. Virallisten testien osuus laskee, mikä vääristää tartuntatilastoja.

– Jotkut ovat olleet sairaita tietämättään, toiset ovat tunteneet itsensä sairaaksi, mutta eivät ole päässeet tutkimuksiin, Kinnunen kertoo Yle Österbottenille.

Kinnusen mukaan hyvinvointialueen täytyy ryhtyä raportoimaan tilannetta eri tavalla: Kun testistrategia muuttuu rajusti, on itsestään selvää, ettei tartunnan saaneiden määrää ole enää järkevää kirjata samalla tavalla kuin ennen.

– Luvut ovat pahimmassa tapauksessa niin harhaanjohtavia, että asukkaiden mielestä kaikki on hyvin ja tartuntariski on paljon pienempi kuin se todellisuudessa on.

Kinnunen toivoo, että jo maanantaina, että he ehtivät kokoontua ja sopia siitä, miten koronaraportointi toteutetaan tulevaisuudessa. Kinnusen mukaan luotettavampi mittari olisi terveydenhuollon kannattavuus.

– Se, kuinka monta covid-potilasta tarvitsee hoitoa sairaalassa ja perusterveydenhuollossa, mutta myös kuinka paljon henkilökuntaa on riittävästi. Nyt meillä on ollut suuria ongelmia sairaiden ja henkilökunnan sisällä.

Uusi testausasema pian käytössä

Vaasassa pyritään avaamaan uusi testausasema mahdollisimman pian.

Sisätiloihin tuleva koronatestauspiste täydentää Kasarmintorilla sijaitsevaa testauspistettä, joka toimii ilman ajanvarausta. Uusi testipiste toimisi sen sijaan ajanvarauksella.

– Perjantaina ajanvarausjärjestelmä ei ollut vielä valmis. Kun se on saatu kuntoon, avataan ajanvaraus, Kinnunen kertoo.

Lauantaina Pohjanmaan hyvinvointialueella tehtiin vain 250 virallista testiä. Oliko kyseessä lauantai-ilmiö vai seurausta siitä, että pohjalaiset tietävät ettei heitä testata matalalla kynnyksellä?

– Se voi olla molempia. Mielenkiintoista on nähdä, miten jatkossa käy, Kinnunen toteaa.