Hyppää sisältöön

Talvimyrsky laantui nopeasti – seuraava lähestymässä torstaina | Varsinais-Suomessa sähköjä saatu palautettua | Lapin tuntureilla lähes hirmumyrskylukemia

Kova tuuli aiheutti maanantai-aamuna lukuisia sähkökatkoja ja ulosajoja, mutta lumimyrsky on jo laantunut. Päivitimme tähän artikkeliin tilannetietoja maanantain myräkästä.

Aura-auto puhdisti kevyen liikenteen väylää lumesta tänään Espoon Jorvissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Voimakas myrskytuuli puhalsi maanantaina ympäri Suomen. Talvimyrsky katkoi sähköjä eri puolilla Suomea ja Ilmatieteen laitos antoi useita varoituksia (siirryt toiseen palveluun) jalankulkijoille ja tiellä liikkujille. Ajokeli on tänään ollut paikoin erittäin huono.

Lumimyrsky laantui nopeasti ja puolenpäivän aikaan oli enää Pohjois-Savossa 20 m/s puuskia, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

– Suomenlahdella on myrskypuuskia vielä iltaan asti. Lisäksi seuraava talvimyrsky on lähestymässä jo torstaina, Borgström kertoo.

Ylen meteorologi Anniina Valtonen kuvaili vielä aamulla tilannetta pääkaupunkiseudulla pahaksi. Kymmeneltä lumimyräkkä jo helpotti.

– Lumisateet väistyvät etelärannikolta, joten pahin on nyt ohi sateiden osalta. Tuulet ovat kuitenkin vielä päivälläkin voimakkaita, Valtonen kertoo.

Jalkakäytävät ovat maanantaina petollisen liukkaita, sillä lumi on satanut jääkerroksen päälle. Myös autoilijoille lumikerros toi haasteita.

Helsingissä pyrytti aamulla lunta tunnissa jopa kuuden senttimetrin verran. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Fintrafficin mukaan (siirryt toiseen palveluun) huono ajokeli johti aamulla lukuisiin ulosajoihin, mutta pahimmilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty.

Ajo-olosuhteet paranivat iltapäivää kohden, Ylen meteorologi kertoo.

Kauppakeskus Triplan portaita puhdistettiin lumesta tänään aamulla Helsingissä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Varsinais-Suomessa 8000 taloutta ilman sähköä, sähköjä saatu osin palautettua

Varsinais-Suomessa oli puoli kahdeksalta reilut 8 000 taloutta ilman sähköä. Sähkökatkot painottuvat erityisesti Paraisille ja Uuteenkaupunkiin.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehotti aamulla varautumaan kovan tuulen ja myrskyn aiheuttamiin ongelmiin maanantain aikana.

Sähköjä on saatu aamun jäljiltä jo palautettua. Pelastuslaitos siivoaa vielä myrskyn aiheuttamia jälkiä.

Pelastuslaitoksen mukaan myrskyyn liittyvien tehtävien määrä lähti kasvuun hieman ennen aamukahdeksaa. Tehtävät olivat kaatuneiden puiden siirtoa ja muita vahingontorjuntatehtäviä.

Ajokeli on huono lumisateen vuoksi. Lisäksi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita.

Iniön ja Keistiön välinen lauttaliikenne Paraisilla oli aamulla keskeytettynä huonon sään vuoksi parin tunnin ajan, mutta lautta liikkuu jälleen.

Myös Ahvenanmaan ympäristössä mitattiin yöllä hirmumyrskypuuskia.

Lapin tuntureilla lähes hirmumyrskylukemia

Lapissa voimakas puuskittainen tuuli vaikeutti liikennettä teiden varsille kinostuneen lumen vuoksi. Puitakin oli kaatunut. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteiden mukaan lunta on satanut eri puolilla Lappia vuorokauden aikana 5–16 senttimetriä.

Yle meteorologi Anniina Valtonen kertoo, että erittäin kova puuskittainen tuuli oli mitattu aamukuudelta Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

– Siellä on hurjan tuulista. Pyhätunturilla on mitattu puuskissa 39 metriä sekunnissa. Keskituulennopeuskin on 32 metriä sekunnissa, mikä lähentelee hirmumyrskyn rajoja. Lapin tuntureilla on yleisesti yli tai alle 30 puuskissa. Lapin alueella on muutenkin laajalti myrskypuuskia, Valtonen sanoo.

Tuntureilla näin korkeat lukemat eivät ole Valtosen mukaan ennätyksellisiä, vaan yli 30 menevät lukemat ovat normaaleja. Puuskalukemia on mitattu Inarin Saariselällä lukema 27,5 ja Muonion Laukukerossa 31,2.

Lapissa on maanantaiaamuna laajalti huono ajokeli. Videon kuvasi Kemijärven Javaruksentiellä Pertti Tuutijärvi.

Oulun liikennekeskuksesta kerrottiin varhain aamulla, että yön ja varhaisaamun aikana Lapista on tullut lukuisia soittoja, joissa on pyydetty aurauskalustoja avaamaan teitä.

Lapin pelastuslaitos kertoo, että Rovaniemen ja Posion välisellä maantiellä raivattiin aamulla kaksi kaatunutta puuta pois tieltä. Kolmas puu oli kaatunut autotallin päälle.

– Lumisateet väistyvät etelärannikolta, joten pahin on nyt ohi sateiden osalta, sanoi meteorologi Anniina Valtonen aamupäivällä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Vihdissä sähköt poikki 280 talosta

Uudenmaan alue ja pääkaupunkiseutu on toistaiseksi välttynyt sähkökatkoilta. Maanantaina aamuyhdeksään mennessä tiedossa oli ainoastaan Länsi-Uudeltamaalta Vihdin kunnasta noin 280 kotitaloutta koskevat sähkönjakeluhäiriöt.

Millainen myrskytilanne alueellasi on? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.