Hyppää sisältöön

Lappi taistelee tuiskun ja tuulen kanssa, Pyhätunturilla tuuli lähes hirmumyrskylukemissa

Kova tuuli vaikeuttaa tieliikennettä. Aurauskalustoa on soitettu apuun eri puolilta Lappia, kertoo liikennekeskus.

Lapissa on maanantaiaamuna laajalti huono ajokeli. Videon kuvasi Kemijärven Javaruksentiellä Pertti Tuutijärvi.
Lapissa on maanantaiaamuna laajalti huono ajokeli. Videon kuvasi Kemijärven Javaruksentiellä Pertti Tuutijärvi.

Lapissa on maanantain vastaisena yönä tuivertanut voimakas puuskittainen tuuli. Se on vaikeuttanut liikennettä teiden varsille kinostuneen lumen vuoksi. Puitakin on kaatunut.

Yle meteorologi Anniina Valtonen kertoo, että erittäin kova puuskittainen tuuli on mitattu aamukuudelta Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

– Siellä on hurjan tuulista. Pyhätunturilla on mitattu puuskissa 39 metriä sekunnissa. Keskituulennopeuskin on 32 metriä sekunnissa, mikä lähentelee hirmumyrskyn rajoja. Lapin tuntureilla on yleisesti yli tai alle 30 puuskissa. Lapin alueella on muutenkin laajalti myrskypuuskia, Valtonen sanoo.

Tuntureilla näin korkeat lukemat eivät ole Valtosen mukaan ennätyksellisiä, vaan yli 30 menevät lukemat ovat normaaleja. Puuskalukemia on mitattu Inarin Saariselällä lukema 27,5 ja Muonion Laukukerossa 31,2.

Puuskittainen tuuli kinostaa lunta

Ilmatieteen laitoksen mittauspisteiden mukaan lunta on satanut eri puolilla Lappia vuorokauden aikana 5-16 senttiä. Vähiten on satanut Etelä-Lapissa ja eniten Keski- ja Pohjois-Lapissa. Ylä-Lapissa ei ole satanut ollenkaan.

Puuskittaisen tuulen tekemissä kinoksissa lunta on paljon enemmän.

– Tuuli on voimakasta ja kun on pakkaslunta, niin tuuli kinostaa lunta johonkin paikkaan niin, että sitä näyttää olevan 30 senttiä, Valtonen kertoo esimerkin.

Oulun liikennekeskuksesta kerrottiin varhain aamulla, että yön ja varhaisaamun aikana Lapista on tullut lukuisia soittoja, joissa on pyydetty aurauskalustoja avaamaan teitä. Onnettomuuksista ei heti aamulla ollut tietoa.

Lapin pelastuslaitos kertoo, että Rovaniemen ja Posion välisellä maantiellä on raivattu aamulla kaksi kaatunutta puuta pois tieltä. Kolmas puu on kaatunut autotallin päälle.

Lapissa sateet ovat aamulla väistyneet. Tuuli on puuskissa myrskyisää Lapissa noin puoleen päivään saakka, mutta senkin jälkeen tuuli jatkuu voimakkaana, Valtonen sanoo.