Hyppää sisältöön

Arkkimandriitta Sergei siirtyi Valamon luostarin johdosta Haminan piispaksi – aikoo somettaa pappien lailla: "Yhteydenotot ovat tervetulleita"

Arkkimandriitta Sergei toimi Valamon luostarin johdossa yli 20 vuotta. Nyt hän on yksi neljästä Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevista piispoista.

Arkkimandriitta Sergei vihittiin Haminan piispaksi sunnuntaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen ortodoksinen kirkko on saanut uuden piispan sunnuntaina. Arkkimandriitta Sergei vihittiin apulaispiispan tehtävään. Aiemmin Valamon luostarin johtajana toiminut arkkimandriitta on nyt titteliltään Haminan piispa.

Suomen ortodoksisella kirkolla on nyt neljä piispaa: Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Oulun metropoliitta Elia ja nyt myös Haminan piispa Sergei, jonka sijoituspaikka on tittelistä huolimatta Helsingissä.

Sergei, siviilinimeltään Yrjö Rajapolvi on lähtöisin Liperin Viinijärveltä. Sergei saapui Valamon luostariin 25-vuotiaana vuonna 1990. Munkiksi hänet vihittiin kaksi vuotta myöhemmin ja papiksi vuonna 1995. Luostarin johtajaksi Sergei valittiin 1997.

Valamon luostarin puutarhassa kesäkuussa 2021 luonnonkukkien ja perennojen parissa Isä Sergein seurassa on Juha Laaksonen.

Uuden piispan voi saada kiinni nykyaikaisin keinoin – hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ja yhteyttä voi ottaa ainakin Facebookissa.

– Olen huomannut, että monille on luontevaa lähestyä pappia sitä kautta. Tämä pätee varmasti piispaankin, joten aion tehdä työtä myös sitä kautta. Yhteydenotot ovat tervetulleita, sanoo Sergei Haminan kaupungin tiedotteessa.

Ensimmäinen vihkiminen yli 50 vuoteen

Haminan piispa Sergei on viides Valamon veljestöstä piispaksi valittu pappismunkki. Sergei työskentelee vastedes Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon alaisuudessa Helsingin hiippakunnassa. Titteli Haminan piispa päätettiin piispainkokouksessa vuosi sitten.

Uusi piispa vihittiin tehtäväänsä sunnuntaina 16. tammikuuta Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Kyseessä oli ensimmäinen piispaksi vihkiminen Uspenskin katedraalissa sitten vuoden 1969 – eli ensimmäinen kerta 53 vuoteen. Kanoninen virkaan nimittäminen tapahtui jo lauantai-iltana.

Vihkimisessä oli mukana kutsuvieraina eläkkeelle jäänyt metropoliitta Panteleimon, Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas, Kronstadtin piispa Nazari ja rovasti Madis Palli, joka edusti Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanosta.

Arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia vihkivät kirkon uudeksi piispaksi Valamon luostarin johtajana aiemmin toimineen arkkimandriitta Sergein.

Lue lisää aiheesta

Korjaus kello 19:05: Täsmennetty, että vihkiminen oli nimenomaan Uspenskin katedraalissa ensimmäinen 53 vuoteen, ei Suomessa.