Hyppää sisältöön

Etelä-Savon hyvinvointialue perusti oman nuorisovaltuustonsa ensimmäisten joukossa – kokoontuu vielä tammikuussa

Ensimmäinen virallinen kokous hyvinvointialueen nuorisovaltuustona pidetään 25. päivä tammikuuta.

Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Noora Rauhala kertoo, että moni nuori kaipaisi lisää tietoa aluevaaleihin liittyen. Kuva: Johanna Manu / Yle

Nuorisovaltuusto aloitti toimintansa jo vuoden alussa ja sen yksi kärkiteemoista on nuorten mielenterveys.

Varsinaisesti nuorisovaltuuston asettaa toimintaansa vielä aluevaltuusto, jota parhaillaan valitaan käynnissä olevissa aluevaaleissa.

Etelä-Savon hyvinvointialueella tullaan tämän vuoden aikana perustemaan vastaavasti myös vanhus- ja vammaisneuvosto.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja kannustaa uurnille aluevaaleissa

Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Noora Rauhala pitää tärkeänä, että hyvinvointialueella on oma nuorisovaltuusto. Tätä kautta nuorten asioita saadaan edelleen kuuluville.

Rauhalaa huolettaa kuitenkin, että moni nuori ei ole saanut riittävästi tietoa aluevaaleihin liittyen.

– Oman kokemukseni perusteella kaikki ei välttämättä tiedä mistä näissä vaaleissa äänestetään. Koetaan, että olisi hyvä jos näistä olisi kerrottu koulussa tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai joku olisi tullut kaupungilta kertomaan, että mistä on kyse.

– On tärkeää saada nuoret ymmärtämään, että (heidän) ääni on tärkeä ja miksi äänestyspaikoille kannattaa mennä. Aluevaalit koskevat myös nuoria.

Rauhala korostaa myös, että hänestä on tärkeää, että aluevaaleissa kuuluisi myös muidenkin nuorten ääni kuin niiden, jotka ovat jo aktiivisesti politiikassa tai poliittisesti aktiivisia.

Nuorten mielenterveyspalvelut ja opiskelijoiden terveydenhuolto ovat Rauhalalle tärkeitä aiheita. Päättäjille ja tulevan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenille hän välittää nämä terveiset.

– Pitäkää näistä teemoista kiinni ja keskittykää niihin. Myös yleinen vinkki: uskaltakaa olla rohkeita.