Hyppää sisältöön

Muut liitot torppaavat ajatuksen hoitajien kovemmista palkankorotuksista – Luukkainen: "Tarpeita on muillakin"

Yli 400 000 palkansaajan neuvottelut kunta-alalla alkoivat viime viikolla. Ammattiliitot korostavat, että palkankorotuksien on oltava kaikille henkilöstöryhmille samat.

JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuvituskuva vuodelta 2021. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kunnissa työskenteleviä palkansaajia edustavat ammattiliitot eivät näe mahdollisena, että esimerkiksi sairaanhoitajille neuvoteltaisiin tällä kierroksella korkeammat palkankorotukset kuin muille työntekijäryhmille.

Esimerkiksi syyskuussa valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannatti hoitajille suurempaa palkankorotusta kuin muille.

– En pidä realistisena sitä, että yhdet alat rahoittaisivat toisen alan palkankorotuksia. Tarpeita on muillakin, sanoo julkisen sektorin akavalaisia palkansaajia edustavan JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Luukkainen on itse myös Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja.

– Meidän näkemyksemme on, että hoitajien palkkojen kehitystä täytyy saada aikaan. Mutta tämä sama tilanne on monella muullakin julkisella sopimusalalla. Sanon vain yhtenä esimerkkinä varhaiskasvatuksen opettajat.

Samoilla linjoilla on Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

– Kuntasektorilla on paljon matalapalkkaisia työryhmiä, jotka ovat kaikki olennaisia. Hirvittävästi korostuu hoitotyö, joka on todella tärkeää. Mutta vaikka kaikki olisivat sairaanhoitajia, homma ei toimisi paremmin, koska myös tukipalvelut ovat tärkeitä.

Jyty, JUKO ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestivät tänään yhteisen tiedotustilaisuuden kunta-alan neuvotteluista. Niin ikään neuvotteluihin osallistuvat Tehy, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ja SuPer eivät olleet tilaisuudessa mukana.

Sopimukset katkolla helmikuun lopulla

Neuvottelut kunta-alan yli 420 000 palkansaajaan työehdoista ja palkoista alkoivat viime viikolla. Edelliset sopimukset umpeutuvat helmikuun loppuun mennessä.

Sote-työntekijöiden lisäksi neuvotteluiden piiriin kuuluvat muun muassa opettajat, kirjastovirkailijat, nuorisotyöntekijät, lastenhoitajat sekä erilaisissa virasto- ja hallintotehtävissä työskentelevät.

Pääsopimuksen lisäksi neuvotellaan kuusi työehtosopimusta, muun muassa kunnallinen virka- ja työehtosopimus KVTES, opetusalan sopimus, lääkärien sopimus sekä viime syyskuussa voimaan astunut uusi sote-sopimus.

Sote-sopimus on ollut erityisesti hoitajaliittojen eli Tehyn ja Superin pitkäaikainen tavoite. Muut liitot korostavat, että tuostakin sopimuksesta ja palkankorotuksista neuvotellaan yhdessä kaikkien liittojen kesken.

– Tämä malli varmistaa pohjan henkilöstön keskinäiselle yhdenvertaisuudelle, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo.

Ammattiliitot eivät ottaneet kantaa siihen, millaisia palkankorotuksia ne neuvotteluissa tavoittelevat. Löfgren arvioi, että työnantajapuolella saattaa olla halua yrittää kytkeä palkkaratkaisu jotenkin tulevilla hyvinvointialueilla toteutettavaan palkkaharmonisointiin.

– En yllättyisi tästä ollenkaan, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta huomiseen tiistaihin 18. tammikuuta klo 23 saakka.

Lue myös: