Hyppää sisältöön

Alkutalven kovat pakkaset tyhjensivät klapivarastot tavallista aikaisemmin – myös sähkön hinnan nousu kiihdyttää puukauppaa

Moni pieni puukauppias myy tällä hetkellä ei-oota. Isommista toimittajista esimerkiksi Polttopuukauppa.com kertoo nettisivullaan puiden olevan toistaiseksi loppu.

Timo Seppälä tekee tuoretta klapia ensi talveksi. Omalla tilalla puuta poltetaan paljon takassa ja leivinuunissa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tasainen pakkastalvi on tyhjentänyt puukauppiaiden varastot. Soittokierros satakuntalaisille ja varsinaissuomalaisille puukauppiaille paljastaa, että erityisesti kuiva sekapuu on paikoin jo loppu varastoista.

Pirkanmaalla, Kangasalan Suinulassa, maatilaansa pyörittävä Timo Seppälä tekee tuoretta klapia ensi talveksi kovaa vauhtia, mutta kuivan puun osalta tilanne alkaa olla heikko hänelläkin.

– Kyllä varasto aika tyhjä alkaa olla. Puuta meni todella paljon ennen joulua, kun oli kova pakkasjakso. Muutenkin polttopuu on tahtonut viime vuosina loppua jo vuodenvaihteessa.

Porilainen klapikauppias, maatalousyrittäjä Markus Ruusunen vahvistaa tämän.

– Pitkä lämmityskausi alkoi jo marraskuussa. Silloin oli jo pakkasia, mikä ei ole ihan normaalia. Yleensä talvi alkaa vasta tammikuussa. Puuta on kulunut tämän takia enemmän, mutta kyllä sähkön hintakin varmasti osaltaan on vaikuttanut kulutukseen.

Klapikauppa on käynyt hyvin tänä talvena, vahvistaa polttopuuta myyvä maatalousyrittäjä Markus Ruusunen Porista. Kuva: Kati Rantala / Yle

Timo Seppälän mukaan myös paljujen suosio näkyy klapikaupassa.

– Puun viihdekäyttö on lisääntynyt paljujen myötä.

Kauppa käy vakiasiakkaiden turvin

Pirkanmaalaisista klapinmyyjistä suurella osalla ei tälle talvelle ole enää esimerkiksi koivua kaupan juuri lainkaan.

Valkeakoskella polttopuita myyvän Toni Niemisen varasto on tyhjentynyt tavallista aikaisemmin. Kun kauppias palasi joulun jälkeen muutaman viikon lomalta, sähköposti oli täyttynyt ostohalukkaiden viesteistä.

– Ihmiset olivat kuvitelleet hankkineensa puita sen verran, että ne riittävät koko talveksi. Mutta ne poltettiinkin jo alkutalven pakkasilla.

Myös moni isompi polttopuun toimittaja myy tällä hetkellä ei-oota. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Pirkanmaalle polttopuuta toimittava Polttopuukauppa.com kertoo nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun) puiden olevan toistaiseksi loppu.

Kangasalalainen Timo Seppälä on myynyt polttopuita kymmenisen vuotta ammattimaisesti maatilansa sivuelinkeinona. Puut tulevat omalta ja naapurin tilalta, ja ne myydään pääosin parinkymmen kilometrin säteelle Kangasalle ja Tampereen itäosiin.

Myös muiden pienyrittäjien kauppa perustuu vakiasiakkuuksiin. Hämeenkyröläinen Tuomo Palomäki sanoo myyvänsä vuodessa parituhatta heittomottia, joista lähes puolet menee mainostamatta. Tälle talvelle ei polttopuita enää Palomäeltäkään saa.

– Puulle on kysyntää aina, kun sääennuste tai lämpömittari näyttää pakkasta.

Kati Rantala haastattelee.

Onko teillä poltettu tänä talvena tavallista enemmän puuta? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18. tammikuuta kello 23:een asti.